středa 22. července 2015

PROJECT LIFE - 5.díl - 10 kroků, jak dohnat skluz



Přes slibný začátek letos v lednu, i moje album přestalo být na nějakou chvíli aktuální, ač jsem si nikdy nemyslela, že se to stane. V mém případě za to mohlo neuvážené rozhodnutí a snaha ušetřit pár korun alias zakoupený voucher na vyvolání 100 ks fotografií (1,99 Kč/ks, no, nekupte to...). Zatímco jsem v zimě pilně chodila každý týden do drogerie, začátkem jara jsem začala "syslit" fotky, abych jich měla dost. To proto, že mi hodně rychle došlo, že 100 fotografií rozhodně NEROVNÁ SE 100 koláží. Několik květnových večerů - těsně před vypršením voucheru - jsem pak strávila s PicMonkey a láhví vína, abych vybrala, upravila a nakolážovala asi bambilion fotografií aneb 3 měsíce našeho života. Byla to síla a už nikdy to nechci opakovat, protože s následky se potýkám doposud a některé nedodělané týdny mě stále straší, kdykoliv se podívám na svoje PL album. A můžu Vám říct, že není větší ostuda, než když se PL stane strašákem a povinností, když to má být zábava a radost. Na druhou stranu byla to jistá zkušenost, a pro všechny z Vás, kdo se někdy dostanete s lepením "do skluzu" jsem sepsala několik tipů, které Vám můžou pomoci ve chvíli, kdy se rozhodnete být zase "up-to-date".

Krok 1 - Udělejte si "jízdní řád"



Důležité je nezaleknout se a "spolknout tu žábu". Prokrastinace je super a věřte mi, že než se dokopete sednout si konečně k počítači a probrat se tou spoustou fotek, budete mít vypráno, vyžehleno a možná dojde i na umytá okna. Garantuji Vám ale, že jakmile začnete, bude to lehčí, než jste čekali. Já osobně jsem takzvaný "list-maker", to znamená, že si na všechno dělám seznamy. Jednak proto, že se mi nedaří (a ani nechce) držet myšlenky a úkoly v hlavě. Napsané na papír mi navíc připadají tak nějak víc zvládnutelné. A za druhé mě nesmírně baví si položky na seznamu odškrtávat - to je opravdu super pocit! :-) A i když to třeba nemáte tak, jako já, doporučuji si v tuhle chvíli nějaký ten "jízdní řád" vytvořit a rozvrhnout si plán na každý den. Úkoly si ale nakládejte s rozumem - žádné zbytečně velké porce, které by Vás odradily. A co je asi nejdůležitější - snažte se Vámi navržený rozvrh zuby nehty dodržet.

Krok 2 - Dejte dohromady fotky


Nejprve se rozhodněte, zda budete dohánět tak jako já - nejprve upravíte a vyvoláte VŠECHNY fotky, a pak budete zakládat a zdobit - anebo Vám více vyhovuje vyvolat JEDEN TÝDEN (měsíc, událost), a pak si odpočinout u scrapování.
Co se fotek týká, existuje milion a jeden způsob, jak si v počítači roztřídit fotky pro PL. Když jsem s PL začínala, vypadalo to u mě s fotkami všelijak, časem jsem se ale dopracovala k systému, který mi vyhovuje a kterého se držím dodnes. Přečíst si o něm můžete v samostatném článku, ale důležité je, že posloužil dobře i při této příležitosti. 
Podle počtu fotografií, které se Vám podařilo nashromáždit, se rozhodněte, jak velký časový interval bude obsahovat jedna dvoustrana. Pokud máte v plánu například dodělat zpětně celý rok, nebylo by asi úplně moudré lepit album stylem 1 dvoustrana - 1 týden. Můžete zvolit třeba 1 dvoustranu pro 1 měsíc + extra(dvou)strany pro zvláštní události, jako jsou narozeniny nebo dovolená. 

Krok 3 - Vyberte si design kapes

Kreativita stranou. Všichni víme, že zvládnete vyplnit takřka jakoukoliv kapsu, kdyby na to přišlo, ale tady jde o čas. Zvolte jeden design, který Vám nejvíc sedí, a nestresujte se s nějakými novinkami, jen proto, že teď například frčí Instagramová alba. Pro mě osobně je to stoprocentně Design A - dvě velké fotky nahoře a dole plus čtveřice menších uprostřed. Je to už taková klasika, znám rozměry a mám zaběhnutý styl, jakým stránku do tohoto "protektoru" vytvářím, takže se nemusím pořád koukat, jak kapsa vypadá, když vybírám fotky a upravuji je.

Krok 4 - Vyberte si PL kartičky

Omrkněte sbírku svých PL kartiček a vsaďte na klasiku. Vyberte ty, které jsou nejuniverzálnější a ty které používáte nejradši. Podle nich pak můžete použít filtry při úpravě fotek a určitě máte i spoustu ozdob, které Vám k nim pasují a kterými lehce stránky dozdobíte. Rozhodně nemá cenu se do "up-date" alba pouštět s kartičkami, které nemáte ozkoušené. Já jsem se takhle vypekla s glitrovanou sadou. Ne že by nebyla fajn, ale na tyhle experimenty prostě při dohánění skluzu čas není.

Krok 4 - Upravujte a kolážujte

Pro úpravy a výrobu koláží si najděte jeden program, který Vám bude vyhovovat a zvládne všechno. Ať už to bude PicMonkey, Picasa, Zoner nebo Photoshop, promyslete, který z nich je Vám nejpříjemnější a zvládne to, co po něm chcete. Není nic horšího, než dělat filtry v Picasa, koláže v PicMonkey a vkládat text v Photoshopu. Fotky upravujte minimálně, použijte k tomu přednastavené filtry anebo je převeďte na černo-bílé, ty se hodí ke všemu.
A ještě tip pro Vás, co máte notebooky – nebojte se stěhovat. Změňte místo. Při kolážování jsem už v polovině vyloženě nesnášela svůj počítačový koutek, a tak jsem další čtvrtinu fotek nakolážovala na zahradní houpačce a zbytek po večerech v posteli.

Krok 5 - Udělejte si náčrtky


Dlouho předlouho se moje PL tvoření obešlo bez náčrtků (neboli "sketches" či skečů). Ve chvíli, kdy jsem ale začala dohánět čtvrtroční manko, nedalo se svítit, a začala jsem si stránky malovat. Přeci jen mezi úpravou fotek a jejich vyvoláním uplyne nějaká doba a a Vy pak budete stát s podivuhodnou koláží v ruce a přemýšlet, co jste s touhle fotkou měli v úmyslu. Pro nás ekology, kteří se navíc snaží fotky z různých týdnů všelijak kombinovat, tak, aby nevyvolávali bílá místa, jsou tyhle náčrtky prostě k nezaplacení.

Krok 6 - Tvorba PL stránek





Fotky jsou vyvolané a vy je fyzicky držíte v ruce. Gratuluji - máte napůl vyhráno! I v tuhle chvíli se snažte nepolevit a dotáhnout stránky do konce. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že není nic smutnějšího, než kapsy se zastrkanými fotkami, které čekají na ořezání, nalepení či journaling. Vlastní proces tvorby stránek u mě vypadá většinou vždycky stejně a nejinak tomu bylo i tentokrát, jen s drobnými omezeními:
  1. Rozdělím si fotky a umístím je do kapes (pokud je to nutné, tak ořežu na požadovanou velikost, maximálně vykrojím nějaký základní tvar na BigShotu).
  2. Přidám PL kartičky.
  3. Zkontroluji složku se vzpomínkovými předměty (účtenky, vstupenky apod.) a vyberu ty, které se váží k danému týdnu (měsíci, události).
  4. Doplním datum, text a nápisy (jsou-li potřeba).
  5. Ozdobím (mám-li pocit, že je to nezbytné).
Vašimi nejlepšími pomocníky budou:
  • na texty a nápisy - černé a bílé gelové pero, černý inkoust, razítková abeceda, základní razítka s "výkřiky" typu "smile, happy, apod.",
  • na lepení - roller, gelové tečky, sešívačka,
  • stříhání - nůžky, řezačka, (Big Shot),
  • na zdobení - washi pásky (rychlé, efektní), samolepky a chipboardy (foťáčky, nápisy, šipky, hvězdičky, srdíčka).

Krok 7 - Journaling

Zde máte několik možností. Přidávat text přímo v editoru při úpravě fotek, čehož hojně využívám. Je skvělé, když v balíku fotek objeví koláže s textem, které pak jen tak založíte do kapsiček, aniž byste na ně musely sáhnout. Pokud se Vám ale "digi-journaling" z nějakého důvodu nelíbí, doporučuji psát rukou nebo na psacím stroji. Rozhodně bych se vyvarovala tisknutí textu z počítače na kartičky (zvlášť pokud jsou nějakým způsobem orámované, nebo se je chystáte zdobit. Stálo by Vás to totiž spoustu vyměřování a běhání k tiskárně a zpět, prostě na hrdinství tady není čas a na tyhle vychytávky určitě dojde, až nebude potřeba dohnat půlroční skluz :-)

Krok 8 - Zdobení

Vykašlete se na zdobení! A to říkám úplně vážně. Pokud chcete dohnat skluz, využijte plnou měrou toho, že máte předtištěné PL kartičky, které jsou samy o sobě pěkné. Tu a tam lípněte chipboard nebo samolepku, ale neseďte hodiny nad stránkou s tím, že budete rozmýšlet, kterou ozdůbku kam nalepíte. Pokud se Vám stránka bude zdát prázdná, vždycky se k ní můžete vrátit. A jestli takový pocit mít nebudete, tím lépe pro Vás.

Krok 9 - Vzpomínky

Vzpomínky jako jízdenky, mapky, vstupenky či účtenky jsou to, co odlišuje Project Life od normálního fotoalba. Ani při "upadtování" na ně nemusíte zanevřít, pokud je máte schované. Nezapomeňte si ale na ně nechat místo a udělejte si poznámku do náčrtků. Je superskvělé, když se Vám je podaří vlepit na stránky, ale pokud vás tlačí čas, netrapte se a klidně všechny vzpomínky nechte v deskách, které budou na konci alba. Tak jako ke zdobení se k nim vždycky můžete vrátit.

Krok 10 - Skleróza

Je jasné, že v červenci budete horko těžko dolovat z paměti, co se dělo v lednu. Na něco si vzpomenete podle fotek, podívejte se ale taky do svého diáře, na Instagram, Facebookové statusy, e-maily či esemesky. Zeptejte se manžela nebo dětí nebo se podívejte do složky se "vzpomínkami", jako jsou vstupenky, účtenky a různé jiné drobnosti z Vašich výletů a cest. Zapátrat můžete taky na internetu – na Googlu nebo v historii zpravodajských serverů. 

Já osobně jsem si pro tyhle účely založila Instagram. Často fotím věci jen tak do mobilu a vkládám je na tuhle sociální síť. Nesnažím se ani o nějaký extra snímek. Úkolem těchto fotek je připomenout mi, co se dělo. A ve chvíli, kdy je potřebné zaznamenáno černé na bílém v albu, z mobilu je nemilosrdně mažu.



Tak co vy na to? Pokud jste dočetli až sem, znamená to, že Vás článek zaujal a že vážně uvažujete o tom, oprášit album. Znamená to, že máte v hlavě spoustu nápadů, jak dohnat "skluz". A to je paráda! Tak šup s nimi na papír, dokud jsou čerstvé, a pusťte se do práce, dokud máte energii. A pokud mohu přidat ještě jeden tip, klidně jděte pozpátku a začněte právě tímhle týdnem. Jakmile ho budete mít hotový, bude to pro Vás parádní odrazový můstek pro další tvoření.

A já jdu dodělat březen - držte mi palce :-)

2 komentáře:

  1. Díky moc za inspiraci a povzbuzení :-) a co rok a čtvrt zpětně??? :-) jsem zvědavá, jestli to zvládnu, určitě to je výzva (jediné, co se snažím, je hodně fotit a psát si občasný deník :-) )
    Nejlepší věta: na hrdinství není čas
    Helena - Heleentje

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný clánek! I ja se snazím dohnat skluz :) se dvemi malymi detmi je to nekdy obtizne, takze mi stale chybi svatebni album, pak take narozeni prvniho syna a z letosniho roku asi 40 tydnu, zhruba tolik, co jsem byla tehotna:) Stale si vsak myslim, ze to dozenu, uz asi ne do Vanoc, ale do tech pristich urcite. Instagram pouzivam take, ale treba na zachyceni hlasky meho 3 leteho syna mi slouzi diar (jeden den na stranku) kam si zaznamenavam, co jsme delali, co se udalo, jake mame pokroky atd. Takze konec prokrastinace a jdu kolazovat, at mam co poslat do fotolabu a snizit tak skluz.
    Jaaja

    OdpovědětVymazat