neděle 12. července 2015

PL 2015 / W21 / Zdobit či nezdobit, toť otázka...

Dnešní příspěvek má nadpis vskutku shakespearovský a já Vám hned prozradím, proč. Jsou totiž dny, kdy mám chuť si se stránkami v mém albu náležitě scrapbookově pohrát, stříhám, lepím, zdobím, píšu rukou. A pak jsou chvíle, kdy jsem takzvaně "uscrapovaná". To mi pak žádná čtvrtka nesmí pod ruku, a pokud se vůbec odhodlám ještě něco tvořit, všechno se víceméně odehrává v počítači.  Dnešní článek je něco jako důkaz místo slibů - vybrala jsem dvě stránky, jednu klasickou a druhou "skorodigitální". A jsem sama zvědavá, jaká u Vás nakonec zaboduje víc?!



První stránka na holení je z druhé půlky května. Všechny fotky, které jsem na ní použila jsem kolážovala v PicMonkey a zde jsem na ně následně taky použila filtr, takže mají všechny krásně "zažloutlý" vzhled.


K tomu se jednoznačně hodily přírodní odstíny kartiček od Becky Higgins (DIY Shop Kit) a taky hnědý inkoust Memento, kterým jsem razítkovala nadpisy. Černé gelové pero jsem pro tentokrát nahradila hnědým fixem.


Nápis je z ozdůbek od MME Now and Then a i když vím, že to pod plastovými deskami téměř není vidět, nedá mi to a většinu nápisů lepím 3D pěnovými polštářky.


Jak jste jistě poznali, celá stránka je v plastové kapse Design A, takže prostřední část patří 4 malým kartičkám. Tentokrát jsem jednu využila na "titulku", aby byla trochu změna. Jak už jsem se tu minule rozplývala nad novou PL šablonou pro Big Shot, tak nadšení mě nepřešlo a já se jí nemůžu nabažit. Protože jsem byla líná použít anitstatický polštářek, dopadl embossovaný nápis na koláži vlevo, tak jak dopadl. Ale věřím, že mi to odpustíte... :-)


Nebojte se kolážovat i do menších kapsiček, ať je taky nějaká změna. Jen dobře zvažte, jaké fotky použít. Krásně vynikne makro a detaily, zato fotku s krajinou a s Vámi jako mravenečky si radši nechejte do větších kapsiček.


Když už jsme u větších kapsiček, moc ráda do nich používám malé journalingové kartičky. Na řezačce je prostě jen o kousek zkrátím, a pak jim zakulatím rohy okrajovou raznicí. A pokud se chcete pobavit, přečtěte si příběh na kartičce. Ne každému se totiž podaří téměř prošvihnout bráchovu promoci :-)


No, a na téhle koláži je krásně vidět použitý filtr, díky kterému všechny fotky na stránce krásně ladí dohromady. Tak to byla ta "zdobená" stránka. Že jste to nepoznali? Tak pokračujte dál a věřím, že rozdíl uvidíte.


I přesto, že stránku nazývám "skorodigitální", stejně jsem si na fotkách nechala pár místeček pro scrapbookové ozdůbky. Je na ní celkem 5 chipboardů a přišitá papírová srdíčka. Minimalismus v přímém přenosu.


Bylo jsem líná i cokoliv psát, a tak jsem zvolila font Café & Brewery, který umí i háčky a čárky, a v Photoshopu si připravila titulku i journaling na dalších kartičkách. Text se dá ale samozřejmě vkládat i v jiných editorech, například v tolik oblíbeném PicMonkey. Ale o tom třeba příště...

Koláže taky ne vždy musí vyplnit celou fotografii, hlavně ve chvíli, kdy se pustíte do podobně minimalistického designu jako já. A následující obrázek je toho důkazem.


Stejně tak, jako 1 kapsička nerovná se vždy jedna fotka. Moc hezky vypadají fotky "rozřezané" a nemusí to být jen napolovic. A ač to nevypadá, i tahle fotka je vlastně koláž. 


Vlevo jsem si nechala místo pro zdobení a nakonec jsem zvítězila nad šicím strojem i srdíčky (včetně kartonového a vellumového). Výsledek je myslím parádní a tak akorát. Mimochodem víte, jak dělá rehek? (Nápověda vpravo dole pod obrázkem ptáčka.)


Na co jsem ale na této stránce nejvíce pyšná je spodní velká fotografie. Přiznávám, že do tohoto rozměru jsem se pustila poprvé, ale hned na první pokus to vyšlo. V Photoshopu jsem si s ní pohrála, a tak jde na jedné straně do ztracena a prolíná se s textem. Jediné, čeho jsem litovala bylo, že místo deskové hry na ní není nějaké koťátko nebo miminko. A tak doufám, že se inspirujete a někdo se toho ujme místo mě :-)

Tak co Vy na to - zdobit, nebo nezdobit, klasický scrapbook nebo hrátky s počítačem?! Za mě nerozhodně 1:1! :-)

Tak ať je i Váš "lajf" jeden velký projekt Vám přeje

Žádné komentáře:

Okomentovat