čtvrtek 24. března 2016

10 mýtů o scrapbookingu: #1 Scrapbooking je drahý

Ano, jsou levnější koníčky (třeba skákání přes švihadlo). Ano, můžete jít do první prodejny a utratit tisíce za všechny nové kolekce a speciální scrabookové pomůcky. Ale taky nemusíte.
Jste-li začátečník, nešetřete na základních pomůckách, kupte si kvalitní, ale s rozvahou. A co si pořídit do začátku? Samozřejmě každá z nás, které scrapujeme, by možná doporučila něco jiného. A tak tento přehled je právě jen a jen má odpověď na otázku: "Co si mám koupit, když nechci utratit majlant?"

1. Kvalitní řezačka

Kvalitní řezačka je páková, do které se vejdou papíry velikost 12 x 12", tedy 30,5 x 30,5 cm. Takže ne řezačka koupená v akci v Lidlu. Scrapbooking vás 100% chytne, takže budete řezat, řezat a řezat a rozhodně nebudete chtít žužlat a následně ztrácet čas sháněním nových jezdců do řezačky. Neznám nikoho, kdo by si tuhle investici vyčítal.

2. Jednobarevné papíry vyšší gramáže

Jsou skvělé jak na základy přáníček, tak i na kartičky pro Project Life. Ideální je zakoupit sadu všech různých odstínů. 

3. Univerzální sada scrapbookových papírů 

Za mě jsou to ty od Avery Elle - Zen nebo Sorbet či Echo Park - Dots and Stripes.

3. Lepicí pomůcky

Oboustrannou lepicí pásku na lepení papírů nebo roller ("rolátko"), do kterého se dají doplňovat náplně. Glossy Accents nebo gelové tečky bych zase doporučila na drobné ozdůbky. Pokud nebudete lepit každý den 50 knoflíků, vydrží vám opravdu dlouho.

4. Černý inkoust a akrylový bloček

Nejsem razítkovací typ. Ale přesto černý inkoust a akrylový bloček byly v mém prvním nákupu. Ať už to nakonec budou jen nápisy na přáníčka, nebo razítkům propadnete a budete je vybarvovat, kupte si kvalitní černý inkoust (Archival, Versafine). Jedině tak budou kontury obrázků ostré a nebudou se vám rozmazávat. A bez akrylového bločku se silikonovými razítky nepořídíte, to je bez debaty.

5. Razítková abeceda 

Jasně, můžete si koupit nápisy pro každou příležitost, pokud jste dědičkou hotelového impéria. Pokud studujete a chodíte po nocích na brigády, pak si radši kupte pěknou razítkovou abecedu, ze které poskládáte Veselé Velikonoce i Gratulujeme novomanželům.

6. Popisovač 

Razítková abeceda zvládne mnohé, ale většinou jí chybí háčky a čárky. Stejně tak journaling v Project Life nebudete tisknout po písmenkách. 

7. Raznice

Kolečko, hvězdička, notička... Nemusíte mít nutně Big Shot, abyste si svoje projekty mohly ozdobit tvary, které byste jinak vystřihovali půl dne. A i když Big Shot máte, jsou raznice prostě rychlejší a třeba zaoblovat rohy vážně neumí.

8. Washi pásky

Washi pásky nejsou drahé a uděláte s nimi spoustu parády. Navíc vydrží nekonečně dlouho. Scrapuji 5 let a ani zdaleka se neblížím k tomu, že bych nějakou vypotřebovala.

9. Chipboardy

Kartonové výseky, to je to, co odliší váš "hand-made" projekt od pár papírů slepených dohromady, tím, že přidají 3D efekt . Je spoustu věcí, které nemusíte mít - stuhy, průchodky, flitry - ale chipboardy si rozhodně kupte.

10. Enamelky / perličky / kamínky

Možná jste romantický nebo vintage typ a budete zdobit perličkami a kamínky. Nebo budou vaše projekty veselé a hravé a lépe vám sednou enamelové tečky. V obou případech budou právě tyhle ozdoby pomyslnou třešničkou na dortu, kterou dozdobíte jakékoliv přáníčko nebo Project Life stránku.

Přijde Vám, že i tohle musí stát majlant? Tady jsem připravila malý paírek, ve kterém jsem se rozhodla vyvést vás z omylu. Stačí oželet jedno kafe ve Starbucks a máte třeba na scrapové papíry.

A pokud koupíte něco, co nepotřebujete, pak to můžete obratem poslat dál třeba na Scrapbazárku. Na stejném místě pak taky můžete koupit věci z druhé ruky za pár kaček.

První scrapový mýtus zbourán, co myslíte?! 

6 komentářů:

  1. Super článek. Těším se na další pokračování. :-) Nad seznamem přirovnání cen jsem se pobavila.

    OdpovědětVymazat
  2. krásný článek, Di, a naprosto souhlasím!!

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem před časem sepisovala seznam TOP 10 věcí na scrap a naopak seznam 10 věcí, které podle mého potřeba nejsou, mám to teda trochu jinak :-)
    Super článek, škoda, že takové nebyly, když jsem se scrapem začínala... To porovnání na konci je bomba :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ta přirovnání jsou boží. Já bych to měla asi úplně jinak. Řezačku jsem si koupila jen malou až po 3,5letech, do té doby jsem jí nějak nepotřebovala a je to teda paráda, mít všechno rovné :-) to jsem měla udělat dávno. Já bych si asi vystačila s bílou čtvrtkou, pár vzorovanými, fotkami a výseky, kdyby nebylo zbytí.
    Žanet

    OdpovědětVymazat