středa 12. listopadu 2014

Project Life - 1. díl - Co je to Project Life?

Ve chvíli, kdy se začnete pohybovat ve světě scrapbookingu, dříve nebo později objevíte Project Life. A garantuji Vám, že mu totálně propadnete. Tahle úžasná forma uchovávání Vašich fotografií a dalších vzpomínek vás pohltí a Vy budete po večerech sedět u svého alba a vymýšlet, stříhat, lepit, zdobit...
Co to vlastně Project Life je?
Project Life (PL) je vlastně takové vylepšené fotoalbum zkombinované s deníkem. Nelekejte se ale, že budete trávit hodiny při jeho vytváření nebo že musíte ovládat nějaké speciální kreativní techniky. Autorka Project Life - Američanka Becky Higgins - totiž vymyslela důmyslný systém plastových kapes a barevných kartiček, který umožňuje tvořit stránky rychle a zaznamenávat tak i události všedních dní. Při tvorbě Project Life v podstatě nemusíte použít nůžky ani lepidlo. Pomocí kartiček si vytvoříte vlastní design stránek alba, který si pak můžete nebo nemusíte dozdobit dalšími scrapbookovými technikami. Tenhle způsob umožňuje vytvořit nádherné album i úplným začátečníkům.


Jak začít s Project Life?
Úplně jednoduše. Základem jsou následující pomůcky (detailněji si je představíme v dalším článku):
  • album,
  • plastové kapsy,
  • journalingové kartičky.
Důležité jsou pak samozřejmě také Vaše fotografie. Ve chvíli, kdy propadnete Project Life, zjistíte, že budete fotit všechno a všude. A že už Vám nebudou stačit běžné fotky vyvolané ve formátu 9x13. Existuje spoustu počítačových programů (Picasa, Photoshop, Zoner) a online- editorů (picmonkey.com, ribbet.com), ve kterých můžete fotky upravovat a vytvářet nejrůznější koláže. A záleží opět jen na Vás, který Vám nakonec bude nejvíce vyhovovat.
Kromě fotografií ale nezapomínejte zakomponovat do alba i jiné vzpomínky - třeba různé prospekty, mapičky a jízdenky z výletů, obrázky Vašich dětí, účtenky z nákupů s kamarádkou nebo ubrousek z oblíbené kavárny... To všechno udělá z obyčejného fotoalba ten pravý Project Life.
A pokud se vůbec rozhodnete kreativně vyřádit, pak můžete použít běžné scrapbookové pomůcky jako jsou razítka, inkousty, samolepky a různé další ozdůbky.



Jak Project Life pojmout?
To samozřejmě záleží čistě na Vás. Album můžete tvořit po týdnech či měsících a zaznamenávat tak každodenní příběhy. Vůbec se nelekejte, když nebudete stíhat být aktuální, většina z nás je o několik týdnů pozadu. Můžete také věnovat stránky pouze jednotlivým událostem a vytvořit si album z letní dovolené nebo album fotografií z vašeho dětství. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, výsledkem budou kompletní a krásná alba plná vzpomínek.



Tak co, jak se Vám líbí Project Life? Nebojte se do něho pustit a určitě Vás nadchne stejně jako mě. Zaúřadovat může i Ježíšek a nechat Vám pod stromečkem pro začátek třeba album a pár kapes a kartiček. A Nový rok, to je vůbec nejlepší čas pro to, začít.

Více o kouzlení jménem Project Life se můžete dozvědět v dalších článcích:

Žádné komentáře:

Okomentovat