neděle 2. listopadu 2014

Scrapbooking - 5.díl - Kouzlení s razítky



Samozřejmě, že různé nápisy a tvary se dají vytisknout z počítače. Ale to by prostě nebylo, to pravé papírové tvoření. Razítka - to je taková základní esence celého scrapbookingu. V minulém článku jsem psala o tom, jaké typy si můžete pořídit, jak je skladovat a jak o ně pečovat. Dnes se podíváme na zoubek tomu, jaká kouzla se dají s razítky dělat. Tak čtěte dál.

NÁPISY

Pokud nepreferujete ruční nápisy, pak se bez razítek neobejdete. A to je dobře :-) Na trhu je neuvěřitelné množství různých popisků a sloganů, často v sadě s obrázkovými razítky. Protože je ale scrapbooking z USA, většina z nich je ale v anglickém jazyce. Proto je výhodné si pořídit jednu sadu razítkové abecedy, ze které si sami poskládáte nápis, který potřebujete.

POZADÍ (BACKGROUND)

Větší razítka na pozadí, ale i různé geometrické tvary vám vytvoří krásné backgroundy na přáníčkách, visačkách i scrapbookových stránkách. Můžete využít stejné razítko namočené v několika různě barevných inkoustech nebo černé obrysy, které pak dobarvíte fixami.

3D EFEKT

Narazítkované tvary si můžete vystřihnout nebo vyříznout na Big Shotu (některá razítka se dají pořídit přímo v sadě s výsekovými díly do této mašinky). Takto upravená razítka pak můžete na přáníčka nalepit lepidlem nebo je podlepit pěnovým polštářkem, čímž tvarům a nápisům dodáte krásný 3D efekt.

EMBOSOVÁNÍ

V některém s dalších dílů miniseriálu vás seznámím s technikou embosování. V ní mají razítka samozřejmě svoje nenahraditelné postavení. Ať už jde o horké embosování nebo embosování za studena, pomocí embosovacího média, razítek a pudrů dostanou vaše projekty úplně nový rozměr.

PŘEKRÝVÁNÍ, STÍNOVÁNÍ

Razítka na sebe můžete vrstvit, takže pak vypadají, jako že z obrázku vystupují či jsou v pozadí. Pomocí razítek také můžete vytvářet efekt stínu. To když si razítko natisknete, a pak znovu namočíte, otisknete nejprve mimo určené místo, a potom (již pouze se zbytkem inkoustu) přes původní motiv. Otisk nebude tak silný a bude původní obrázek krásně stínovat.

OTISK ČÁSTI RAZÍTKA

Pomocí vatové tyčinky také můžete část inkoustu z razítka setřít, a na projekt se vám pak otiskne pouze kousek motivu. Takto můžete vytvářet krásné backgroundy s vintage nádechem.

TAKŽE...

Tohle je pouze malý výběr toho, co se dá s razítky provádět. Na internetu určitě sami brzy najdete spoustu dalších triků, které zpestří vaši tvorbu, anebo dokonce budete vymýšlet své vlastní. Tak či jinak, razítka jsou prostě neodmyslitelná součást všech scrapbookových projektů. A jestli někdo tvrdí, že už žádná další nepotřebuje, tak tomu nevěřím! :-)

Krásné kreativní dny!

Žádné komentáře:

Okomentovat