neděle 26. října 2014

Scrapbooking - 4.díl - Razítka a jak na ně



Další díl scrapbookového minseriálu je věnován jenom a pouze razítkům. To proto, že když se podívám pod ruce všech "scrap-žen" a vlastně i do svých poliček a šuplíků, jsou razítka po barevných papírech zřejmě druhou nejpoužívanější pomůckou.
Existují různé druhy razítek, stejně tak jako nepřeberné množství tvarů a motivů. Navíc se se dají využít asi milionem různých způsobů, takže ať už se rozhodnete vyrábět přáníčko, scrapbookovou stránku (layout) nebo se pustíte do Project life, vždy vám budou perfektním pomocníkem. Pokračujte dál ve čtení a dozvíte se víc.

Jaká razítka si můžu pořídit?

Jak už jsem říkala, na trhu je nepřeberné množství razítek. Ale pro začátek lze určitě vystačit s jakousi základní sadou. Doporučuji vybírat spíše univerzálnější razítka, která využijete pro více projektů - například podkladová razítka, geometrické tvary nebo abecedu, ze které si sami sestavíte jakýkoliv nápis. Teprve postupně pak můžete svou kolekci rozšiřovat tak, jak se bude utvářet váš styl.

DŘEVĚNÁ RAZÍTKA


...se skládají z pevného gumového motivu nalepeného na dřevěném štočku. Tato razítka vám vydrží dlouho a navíc krásně a čistě tisknou. Většinou jsou ale podstatně dražší a jejich nabídka je menší. Nevýhodou může být také to, že nejsou průhledná a při razítkování tak přesně nevidíte, kam razítko obtisknete. U těchto razítek je třeba dbát na to, aby jste si při razítkování inkoustem nezašpinili i dřevěnou část, protože inkoust jde pak velmi špatně dolů.

CLING RAZÍTKA




...razítka bez dřevěného štočku, zato na pěnové hmotě. Někdy je hmota dodávána zvlášť a texturovací část razítka si na ni poté sami přilepíte a motiv si vystřihnete. Jindy je třeba celé cling razítko před použitím nalepit na akrylový bloček. Výhodou oproti dřevěným razítkům je snadnější skladování. Oproti silikonovým razítkům cling razítka déle vydrží a jejich obtisky mají obvykle preciznější kontury. Nevýhodou je vyšší cena a neprůhlednost (pokud je nelepíte na akrylový bloček).

SILIKONOVÁ RAZÍTKA




...budou nejspíše tvořit většinu vaší razítkové výbavy. Jednak jsou nejlevnější, ale především najdete v nabídce silikonových razítek suverénně nejvíce motivů. Pokud se scrapbookingem začínáte, nezapomeňte zakoupit spolu s první sadou silikonových razítek také akrylový bloček, na který je při razítkování nalepíte. Teprv v tu chvíli jsou opravdu připravena k použití! Jejich nevýhodou může být kratší životnost. Výhodou je určitě průhlednost, díky které vždy přesně vidíte, kam razítko obtiskujete.

AKRYLOVÉ BLOČKY




...seženete hned v několika velikostech. Je dobré pořídit rovnou větší a menší (s menším razítkem nalepeným na menším bločku se vám bude mnohem lépe operovat a naopak). Silikonová razítka pak můžete na bločky nalepovat a odlepovat nespočetněkrát. Pokud razítko ztrácí svou přilnavost, většinou ho stačí omýt vodou (popřípadě vodou se saponátem), nechat uschnout a opět by mělo lepit. (Za 2 roky, co se věnuju scrapbookingu mi ale ještě žádné razítko tímto způsobem neodešlo.)

Jak razítka čistit a uchovávat?

Po každém použití je nutné razítko očistit!!! Existují samozřejmě speciální čističe, ale mně se osvědčily úplně běžné vlhčené ubrousky (bez alkoholu), do kterých razítko okamžitě po použití otřu.

Uchovávání razítek je kapitola sama pro sebe. Každá scrapařka má jiný systém, podle svých zvyklostí a možností. Silikonová razítka můžete skladovat například nalepená v euro-obalech, a ty si zařadit do pevných šanonů. Nebo mít každou sadu zvlášť v plastové obálce se zipem. Já je zatím ponechávám nalepená na původních fóliích od výrobce, které mám seřazené v plastové krabičce z IKEA. Tak mám razítka vždy po ruce a můžu pěkně hrabošit :-) Zatím mi tento systém vyhovuje, ale je možné, že se s rozrůstající sbírkou uchýlím k jinému způsobu. Cling razítka - kterých mám nejméně - skladuji v plastových obalech od CD. Dřevěná razítka u mě bydlí v další IKEA krabičce, ale někdo má pro ně například zvláštní šuplík či dokonce poličku, na kterých jsou razítka zároveň i krásnou dekorací. To už ale musíte vyhradit scrpabookingu téměř samostatný pokoj :-)

Nakonec pár tipů:

  • Vyzkoušejte si razítko ještě předtím, než ho obtisknete na svůj projekt. Každé razítko potřebuje jiné množství inkoustu a jiné zacházení při tisku.
  • Před tiskem se ujistěte, že razítko je opravdu rovnoměrně pokryté inkoustem. Tedy pokud je cílem mít celistvou konturu.
  • Na menší razítka nanášejte inkousty klasicky, tak jak to znáte od školky :-) Pokud je razítko větší než inkoustový polštářek, je lepší si ho položit na stůl obrázkem nahoru a naopak nanášet inkoust na razítko. Inkoust nanášejte poklepáváním, nesnažte se poduškou drhnout přes motiv.
  • Razítkujte na rovném pevném povrchu.
  • Nehoupejte razítkem ze strany na stranu, většinou to obrázek spíše rozmaže.
  • Nebuďte netrpěliví a počkejte, než obrázek opravdu zaschne.
  • Před změnou barvy vždy razítko pečlivě očistěte.

Takže…

Ať už si pořídíte razítka dřevěná nebo silikonová, určitě se brzy zjistíte, že při tvoření je téměř nedáte z ruky a vaše projekty růné razítkovací techniky pozvedají minimálně o level výše. Kdo už razítkům podlehl - tak jako já - ví, o čem mluvím. A kdo teprve začíná, brzo přijde na to, že razítek prostě není nikdy dost. Vždy se najde další motiv či nápis, který prostě musíte mít :-)

Přečtěte si také:

Žádné komentáře:

Okomentovat