neděle 5. října 2014

Scrapbooking - 1.díl - Co je to scrapbooking



Přestože "scrapbook" lze přeložit jako zápisník, mnohem víc se mi líbí překlad slova po částech - scrap a book - což znamená něco jako "kniha útržků".
Útržků z vašeho života. Scrapbooking je jakési souhrnné označení tvorby z papíru a dalších materiálů, které slouží k originálnímu zachycení vašich vzpomínek. Ve scrapbookingu neexistují žádné hranice, a tak závisí pouze na vás a vaší vlastní fantazii, do čeho se pustíte. Technikami scrapbookingu si můžete vytvořit originální stránky do svých fotoalb, ale také osobitá přáníčka, pozvánky, jmenovky nebo deníky... Scrapbooking je prostě fenomén, který pobláznil miliony lidí z celého světa. Včetně mě.




Ačkoliv kořeny scrapbookingu sahají až do středověku, scrapbooking jak ho známe dnes, vznikl v 80. letech 20. století v USA. Přestože se brzy začal šířit do světa, je stále nejrozšířenější ve Spojených státech. Zde také začaly vznikat první firmy orientující se na scrapbookové pomůcky (jen v USA je jich přes 1600). Opravdové šílenství vypuklo na začátku nového tisíciletí a dnes se na světě nějakým způsobem věnují scrapbookingu miliony žen. A nejsou to jen starší ženy, nebo maminky na mateřské. V dnešní uspěchané době pomáhá scrapbooking ženám relaxovat a určitým způsobem se realizovat. Navíc - stejně jako například návrat k domácímu vaření - funguje scrapbooking jako přirozená protiváha snadného digitálního sdílení fotografií na sociálních sítích a stereotypu tradičních fotoalb.

Já osobně jsem se ke scrapbookingu dostala jak to tak bývá úplnou náhodou. Po státnicích v roce 2012 mě čekalo léto, kdy jsem kvůli nemoci musela omezit pohybové aktivitu na minimum. Abych doma nudou neokousávala futra a další členové rodiny toto období ve zdraví přežili, bylo nutné nahromaděnou energii investovat jinak. Původně jsem hodlala zvelebovat zahradu, ale na jednom ze zahraničních webů jsem kromě okrasných rostlin objevila i nádherně zdobená papírová přáníčka. A bylo rozhodnuto. Zdravotní problémy za čas ustoupily, ale láska k papírovému umění zůstala. Dnes je pro mě scrapbooking něco jako terapie. Miluju tu chvíli, kdy si sednu ke stolu a začnu tvořit, ale často o projektu přemýšlím už po cestě z práce, kdy si načrtávám návrhy (tzv. skteche) do bločku. Když zrovna není nálada nebo fantazie, hledám nápady na internetu nebo sleduji nové techniky na webech zahraničních autorek. No, a protože jsem žena, naprosto si užívám nákup nových "serepetiček" a na každý balíček se pak těším, jako malá holka.



Scrapbooking je pro každého a každý si ho může ochočit vlastním způsobem. Někdo tvoří jednou za týden, někdo jednou za půl roku, nebo jen při nějaké příležitosti. Nevyžaduje ani nějaké zvláštní výtvarné nadání. Konkrétně já neumím malovat a už vůbec ne stříhat. Svoje projekty proto nezdobím ruční kresbou, ale používám razítka a nůžky nahradila řezačka. Stejně jako u jakékoliv činnosti ale cvičení dělá mistra. Přáníčka, která jsem vyrobila před dvěma roky, bych se neodvážila věnovat ani největšímu nepříteli. Dnes jsem se svým výtvory často (téměř! :-) ) spokojená a dokonce se je nebojím i darovat. Ostatně, na mou vlastní tvorbu se můžete podívat zde na blogu nebo třeba na mých facebookových stránkách.

Pro ty z vás, které scrapbooking oslovil a nevíte, kde začít, jsem se rozhodla napsat tento miniseriál. Mou povinností je vás ale hned na začátku varovat. Scrapbooking je činnost silně návyková a je to žrout - času, místa a tak trochu i peněz :-) Ale za ten pocit to prostě stojí!

Přečtěte si také:
zdroj obrázků: Stephanie Bryan

Žádné komentáře:

Okomentovat