neděle 19. října 2014

Scrapbooking - 3.díl - Základní pomůcky


Když jsem byla malá (a vlastně i trochu větší), bylo papírnictví místo, kde jsem dokázala utratit celé kapesné. Vždycky tam byla nějaká skvělá propiska, fixa nebo sešítek, který jsem prostě musela mít. Pak přišla malá pauza, protože bylo divný, když si vysokoškolačka kupuje desky na sešity s kočičkami (ale byly krááásnýýý). A díky bohu jsem kápla na scrapbooking. Scrapbooking je pro mě takové on-line papírnictví pro dospělé. Barevné papíry, razítka, knoflíčky… Kolikrát tak krásné, že je mi líto je vůbec používat.

Abyste mi porozuměli, v následujících dílu scrapbookového miniseriálu vám představím nejrůznější pomůcky, mašinky, udělátka, dekorační vychytávky a další serepetičky, které dříve či později nashromáždí každá "scrapařka". A začneme pěkně od těch základních.

Acid a lignin free = bez kyseliny a ligninu

Lignin je stavební složkou dřeva a zabezpečuje jeho pevnost. Po určité době se však lignin začne rozpadat a způsobuje hnědnutí papíru. Znehodnocení a rozpad papíru způsobuje i kyselina, která se uvolňuje při rozpadu ligninu nebo se do papíru přidávají k docílení jemnosti a příjemnějšího povrchu na psaní a potisk. Proto, pokud chcete, aby stránky vašeho alba či jiné projekty s fotografiemi zůstaly pěkné i za pár let, používejte papíry určené pro scrapbooking. Ty jsou v 99,9% acid a lignin free nebo je na nich místo toho napsáno, že jsou "vhodné k archivaci", "stálobarevné" nebo "nejsou vyrobené ze dřeva". To všechno chcete. Jiné papíry nechcete, ale určitě se jejich používání nevyhnete (lístky do kina, pozvánky, ručně psané poznámky…), proto jim radši dopřejte uctivou vzdálenost od vašich fotografií. Ale nakonec, i případné zažloutnutí může dodat papíru na autentičnosti, že? (Při tvorbě přáníček není nutné dávat na absenci uvedených takový důraz.)

Scrapbookový papír

Základem papírového tvoření je samozřejmě papír. Není to ale ledajaký papír - scrapbookové papíry jsou acid a lignin free (opakování matka moudrosti). Formát papírů je obvykle čtvercový - ty velké mají velikost 30,5 x 30,5 cm (12'x 12'), ty malé 15,2 x 15,2 cm (6' x 6'). Můžete je kupovat jednotlivě, nebo v kolekcích, které osobně upřednostňuji, protože jsou vždy barevně či tématicky sladěné a na přáníčkách mi pak nádherně ladí. Papíry mohou být jednostranné, oboustranné, embosované nebo třeba zdobené glitry. Používají se ale i jednobarevné papíry (tonkartony, fotokartony), které pomáhají doladit konečný výsledek vašeho projektu. Téměř samostatnou kapitolou jsou tzv. Color Core papíry, které mají odlišně zbarvené jádro. Nejčastěji se používají při práci s mašinkou Big Shot (viz dále).

Řezačky

Řezačku miluju. Bez ní bych byla naprosto ztracena a moje přáníčka by byla lehce kubistická. Řezačka Vám ulehčí práci a ušetří spoustu času. A z podstaty věci nemusí být acid ani lignin free :-) Osobně doporučuji řezačku s jezdcem (ne pákovou). A protože ji budete při svém tvoření používat hojně, vyplatí se investovat. Levnější řezačky se vám zanedlouho promění v "kousačky a žvýkačky", ale už kolem 700 Kč lze pořídit kvalitní kousky, které řežou krásně po delší dobu. A ve chvíli, kdy přestanou, dají se obvykle dokoupit náhradní jezdce. Při výběru řezačky také sledujte její řeznou délku - to abyste byli schopni řezat scrapbookové papíry o velikosti 30,5 x 30,5cm (´12x12´) a nemuseli je přistřihovat!

Lepidla

Protože lepidlo se nevyrábí ze dřeva, nemusí být lignin free. Ale aby Vám časem nepoškodilo fotografie, mělo by být bez kyseliny - tzv. acid free. Můžete vybírat z celé škály lepidel – různých druhů oboustranných lepicích pásek, rollerů, lepících pěnových čtverečků či pásek pro plastičnost jednotlivých částí na projektech, lepidla v tužce na lepení malých částí či lepidla v tubách, 3D gelové kapky, Glossy accent apod. Osobě na přilepení větších ploch používám klasickou kobercovou lepicí pásku (ne tu látkovou), kterou koupíte ve většině papírnictví. Funguje úplně stejně, jako jiné speciální oboustranné pásky, ale je proti nim ultralevná (cca 40 Kč za 50 m). Není sice acid free, ale projekt s fotkami, na který jsem ji použila, mám doma již 3 roky a zatím žádné známky žloutnutí. Abych na svých přáníčkách docílila 3D efektu, podlepuji některé části pěnovými páskami. A na přilepení dekorací (knoflíčky, kytičky…) mám nejradši gelové tečky. Jsem děsná patla, a proto se vyhýbám klasickým lepidlům v tubách, natož těm tekutým. I když poslední dobou se mi na lepení některých ozdůbek osvědčilo lepidlo Glossy Accent, které je po zaschnutí průhledné, takže nevadí, když místy malinko přeteče.

Embosovací a vyřezávací strojek Big Shot

Po nějakém čase, kdy jsem tvořila, jsem zjistila, že "promakanější" výtvory prostě nezvládnu bez Big Shotu. Že pravidelné kolečko od ruky rozhodně nevystřihnu, i kdybych se postavila na hlavu, a když, tak mi to bude trvat půl dne. A to už vůbec nemluvím o složitějších tvarech, jako jsou různé krucánky, květinky, abeceda… Když jsem pak strojek viděla na kurzu embosovat, byla jsem lapena. Zakoupením téhle mašinky se prostě dostáváte na pomyslný vyšší level papírového tvoření. A o co vlastně jde?
Big Shot je v podstatě takový lis, do kterého můžete vkládat vyřezávací šablony různých tvarů spolu s materiálem, ze kterého chcete vyřezávat (papír, karton, ale i látka, plst, guma, pěnové podklady…). Pak jen stačí zatočit kličkou a vyčarujete pravidelné tvary, krásné dekorace nebo jemné detaily, které byste s nůžkami nikdy nevystřihli. Za pomoci embosovacích kapes pak získáte zajímavá pozadí pro vaše projekty. Pokud se pro Big Shot rozhodnete, rozhodně neprohloupíte. Záležitost to není úplně levná - nejnovější model spolu se sadou základních šablon se dá pořídit za 2700Kč - a i nákup šablon a embosovacích kapes vám dokáže pěkně provětrat peněženku. Na druhou stranu to není zboží na jedno použití a vaše projekty s vyřezanými a embosovanými prvky doladíte k úplné dokonalosti.

Tak jak? Už jsem Vás zvládla naladit na scrapbookingovou notu? Pokud ne teď, v příštím díle se mi to určitě povede, protože se podíváme na razítka.

Přečtěte si také:

Žádné komentáře:

Okomentovat