neděle 16. listopadu 2014

Project Life - 2. díl - Základní pomůcky


Doufám, že v minulém článku jsem vás zvládla nadchnout pro Project Life a začali jste pomalu vybírat fotografie, kterými své album naplníte. Dnes vám prozradím, jaké základní pomůcky je třeba pořídit do začátku, abyste mohli začít tvořit svoje umělecké dílo a uchovat tak pro budoucí generace všechny velké momenty.
1. Album
Existují dva typy PL alb - šroubovací a kroužkové. Osobně doporučuji pořídit kroužkové, které funguje na stejném principu jako klasické kancelářské šanony. Na rozdíl od šroubovacího alba lze tedy kdykoliv vyndat jakoukoliv stránku a kromě toho se do tohoto typu alb snadněji shánějí plastové kapsy. Stejně tak i nabídka těchto alb na trhu je větší, a tak si budete moci pořídit přesně podle vašeho gusta. Je ale fakt, že PL alba nejsou z nejlevnějších, a tak je třeba zvážit, zda rovnou zainvestovat do nějakého dražšího koženého kousku, nebo pro začátek radši pořídit levnější album s papírovými deskami.
Klasická alba existují ve velikostech 12" x 12" (30,5 x 30,5 cm). Pokud si z nějakého důvodu na tak velké album netroufáte, pořídit si můžete i menší 6" x 8" (15 x 20 cm). Ta se hodí také pro archivaci vzpomínek z jednotlivých událostí jako je třeba dovolená nebo svatba.



2. Plastové kapsy
Do kroužkových alb se vkládají plastové kapsy, které mohou mít různé dělení. Úplně nejběžnější rozdělení vypadá takto:


Velikost kapsiček uvnitř stránky je pak:
  • 4" x 6" (10 x 15 cm),
  • 3" x 4" (7,5 x 10 cm).
Pokud jste vášnivý fotograf, fotíte i každodenní maličkosti všedního života a rádi si schováváte různé upomínky a drobnosti, pak zřejmě věnujete každému týdnu jednu dvoustranu v albu. Pokud nemáte dostatek fotek, nebo času se věnovat albu každý týden, pak můžete kapsy plnit po měsících. Záleží prostě čistě na Vás, jak si stránky rozvrhnete.
Já se osobně zatím s týdnem vejdu na jednu stránku, ale čím víc mě PL začíná bavit, tím víc fotím a schovávám si různé mapičky, jízdenky a další blbůstky, takže už mi prostor asi brzo nebude stačit a rozrostu se. Dvoustranu jsem do téhle chvíle vždy věnovala pouze větším výletům nebo událostem. Časem jsem taky zjistila, že je lepší kupovat pouze jeden typ kapes, a to ten základní. Kapsy totiž používáte z obou stran, takže se tímto způsobem lépe plánuje kompozice fotografií a kartiček.

3. PL kartičky
To, co odlišuje PL od běžného fotoalba a dělá z něj jakousi kombinaci s deníkem, jsou PL kartičky kartičky. Ty se prodávají v sadách nebo na scrapbookovém papíře, ze kterého si je vystříháte. Mohou být uzpůsobeny pro vepsání textu (journalingové kartičky), nebo na sobě mohou mít nějaký nápis či obrázek a vy jimi můžete vyplnit kapsičky, ve chvíli, kdy nemáte dostatek fotografií.
Pokud jste propadli kouzlu nádherných scrapbookových papírů, připravte se na to, že PL kartičky vás dostanou. Existuje nepřeberné množství úžasných kolekcí - sady pro jednotlivá roční období, životní události (svatba, narození děťátka...) nebo kartičky pro běžné dny. Dále si můžete pořídit jednobarevné nebo linkované kartičky. A pokud byste si nevybrali z nabídky nebo vás popadla kreativní chvilka, nic vám nebrání a můžete si kartičky vyrábět sami.



3. Ostatní scrapbookové pomůcky
I přesto, že se dá při tvorbě PL alba obejít bez nůžek a lepidla, pokud budete chtít mít svoje dílo opravdu vypiplané, doporučuji mít po ruce následující pomůcky:
  • řezačka a nůžky,
  • lepidlo (tyčinkové lepidlo nebo oboustranná lepicí páska, gelové tečky, 3D pěnové čtverečky),
  • sešívačka (občas používám místo lepidla),
  • obyčejná tužka a guma,
  • gelové pero (nejčastěji používám černé a bílé),
  • pravítko,
  • další scrapbookové vychytávky a ozdůbky (razítka a inkousty, samolepky, abecedy, chipboardy, washi pásky, kytičky, kamínky, dekorační stuhy a šňůrky, enamelové tečky…).



Tak co, líbí? A neříkejte, že ne? :-) Nebojte se začít a uvidíte, že nemusíte být žádný kreativní umělec, abyste vytvořili nádherné album plné vzpomínek.

Více o kouzlení jménem Project Life se můžete dozvědět v dalších článcích:

Žádné komentáře:

Okomentovat