sobota 2. ledna 2016

Můj Project Life pro rok 2016


Nic vás nepobaví více než procházet si zpětně po roce svoje předsevzetí. Jak jste si mohli přečíst loni na mém osobním blogu, ty klasická jsem si nedávala. O to víc jsem si ale naložila v těch scrapbookových. Pojďme se tedy podívat na takové resumé loňského Project Life, říct si tu veřejně, co se povedlo a co zafungovalo a s čím to dopadlo jako s "novoročním hubnutím" a co už tedy zkoušet nebudu. A možná, že dojde i na pár...no, nebudeme tomu radši říkat předsevzetí...možná spíš přání, jak by to mohlo vypadat v tom fungl novém roce...

Album a kapsy



2015: Velké album a velké kapsy, to zůstává. Rozměr 30 x 30 mi dává dostatek prostoru k realizaci a většinou se mi jeden týden vejde na jednu stranu kapsy. I když uvidíme, jak letos, protože s nákupem zrcadlovky v mém počítači fotek stále nějak přibývá. K Vánocům jsem dostala krásné bílé album Becky Higgins, tak snad mi bude tak jako vloni jedno na rok stačit.

2016: Začnu od konce. Co se týká výše zmiňovaného krásného bílého alba - prosím Vás, investujte do kvalitních alb. Toto album bylo levné, látkové a bílé vydrželo asi první týden. Nevyhodila jsem ho, stále jej používám jako pracovní/cestovní, abych si neopotřebovala "ta lepší", ale apeluji na vás - na albu nešetřete! A jinak ano, i nadále se budu snažit plnit velké album možná trochu neklasickým stylem 1 týden do jedné velké kapsy. S větším množstvím obrázků z nějaké akce se vypořádám speciální stránkou. Nebo Sn@p deníkem, jehož formát mi naprosto učaroval a děsně mě tahle forma scrapování baví. A čeká na mě taky první Insta album, které zamýšlím jako takový přehled TOP věcí pro rok 2016.

Design kapes

2015: Původně jsem se chtěla rozepsat o tom, jak budu standardně používat Design A, ale jak jsem tak listovala albem 2014, vlastně mě bavilo, když čas od času přišla nějaká změna. Takže Design A bude dominovat, ale tu a tam to vidím na nějakou jinou kapsu, aby člověk tak nějak neustrnul.

2016: Tak tady bych si taky mohla udělat "fajfku" za splněno. Letos mi krom jiného učarovala čtvercová rozložení, takže v těch budu pokračovat v nejrůznějších obměnách. Jen kapsám, kde je nějaká větší plocha, pořád nějak nemůžu přijít na chuť. Ale nedá se nic dělat, protože se vždycky najde nějaký "dobrák", který mi  vrazí do ruky vstupenku se slovy: "Na, to máš do toho tvýho alba...," a já vím, že zase budu jednu z nich muset vyndat. A trpím. I přesto ale sbírám odvahu a letos se chci pustit do svých historicky prvních 30tkových layoutů. No, dobře, nebudeme si klást velké cíle. Stačil by jeden layout... :-)

Pomůcky


2015: Budu se snažit nekupovat zbytečnosti, které nepoužiju. Opatřím si řezačku, která mě nezruinuje a bude mi vyhovovat nejen cenou, ale i výkonem.

2016: Na pomůckách se co? Nešetří! Takže poté, co jsem si prošla fází "jé, to je super levná řezačka z Lidlu" a "jé, tyhle nůžky mi rozhodně budou stačit" jsem zjistila, že je lepší si našetřit a koupit si jednu věc, zato pořádnou. Prvně z ní mám vždycky obrovskou radost, druhak většinou opravdu funguje tak, jak má. A taky většinou pěkně vypadá. Navíc, čím míň času na tvoření máte, tím efektivnější musíte být, a to nejde, pokud musíte čistit nůžky po každém stříhnutí do oboustranky. Krom nůžek je posledním mým zlepšovákem malá řezačka FISKARS - ideální pro Project Life, kleště Crop-A-Dile a rýhovačka od Marthy Stewart... Tím jsem doplnila sbírku svých scrapových "essentials", ale pravidlo platí neustále.

Sketchbook


2015: To je novinka. Sketche jsem si dost dlouho nedělala, ale pak jsem pochopila, že pokud si navrhnu koláže a vyvolám je za měsíc, nemám absolutní potuchy o tom, jak jsem stránku zamýšlela pojmout. Koncem roku jsem používala na náčrtky, co bylo zrovna po ruce. Po stole se mi pak válely různé šmíráky, někdy dokonce i účtenky nebo obálky od dopisů. Letos tedy ne, pořídila jsem si krásný blok a v kombinaci s diářem to bude takový můj Project Life mozek, ve kterém budou náčrtkyy, samozřejmě si tam budu svědomitě dělat zápisky z událostí a schovávat lístky, mapičky, účtenky a tak podobně. Tím pádem by na PL stránkách mohlo figurovat i více journalingu, který jsem vloni tak trochu zanedbávala.

2016: Tak toho jsem se bála, že jsem naslibovala náčrtky. Ano, bloček fungoval - zhruba do půlky roku. Pak jsem přestala mít pořádně čas dělat PL, natož si k tomu ještě kreslit obrázky. A když čas byl, zase jsem rovnou lepila a nepotřebovala plánovat. Protože jsem tedy bloček zaplnila asi z půlky, hodlám mu dát ještě šanci. A abych tu "skečnouting" úplně nezatracovala, musím říct, že perfektně zafungoval ve chvíli, kdy jsem měla voucer na tisk 100 fotografií a potřebovala si u každé představit, kde v albu bude a jak jí mám tedy zmenšit, oříznout nebo nakolážovat.

Kartičky

2015: Tak to je kapitola sama pro sebe. Nekupovat zbytečně další kolekce kartiček. Předsevzetí, které vezme za své, hned v tu chvíli, co se objeví nové sady od Simple Stories. Každopádně bych se ráda pokusila zužitkovat všechno to, co se mi válí doma, něco dokonce i dva až třikrát. Takže pro rok 2015 - vlastní výroba kartiček ze scrapbookových papírů. No, jsem na sebe velmi zvědavá…

2016: Téma kartičky? Tak to má letos dvě roviny. Samozřejmě jsem zase nakoupila, co se dalo. Zjistila, že Inspire se mi sice strašně líbí, ale většinou si nevzpomenu, že ji mám, že Simple Stories opět nezklamaly, ale taky, že dost často prostě sahnu po malých "šestkových" sadách. Ta druhá rovina jsou moje první PL kartičky, které mě stály spoustu nervů, ale nakonec, když už jsem ani nedoufala, byly na světě. A já si splnila takový malý scrapbookový sen.

Design


2015: Kulaté rohy nebo hranaté? Více scrapbookování nebo PC design? To je otázka, na kterou stále nemám jednoznačnou odpověď. Takže to asi zase bude podle nálady nebo podle toho, co mě cvrnkne do nosu na internetu.

2016: Kulaté i hranaté a ve chvílích krize dokonce oboje na jedné stránce :-) Stále více scrapu než počítače je na mých stránkách v albu, a to je dobře. V tomto roce, i vzhledem k tomu, že času na scrapování asi nepřibude, dojde na kritický výběr fotek a redukci na ty nejlepší. Pokusím se, aby moje album víc dýchalo a bylo takové celé nějaké míň barevnější... Kecám... Tohle nepůjde :-)

Organizace


2015: Jo, tak to je to, co nebylo v roce 2014 a doufám, že bude v roce 2015. Už mě vážně nebaví to věčné přehrabování a štrachání. Chtěla bych vymyslet nějaký pěkný systém na ukládání kartiček. A pak si asi vytvořit nějakou takovou "Proudžekt Lajfí KáPéZetku" s razítky, kamínky, enamelovými tečkami, svorkami, washi páskami, gelovým perem a lepicí páskou - prostě základními potřebami, které chci mít vždy po ruce. Možná je to trochu utopie, ale doufám, že tenhle bod klapne. Pokud máte nějaké tipy na organizaci, šup s nimi do komentářů. Já se zatím ponořím do Pinterestu, a pak asi sjedu do IKEA :-)

2016: Ano, díky IKEA opravdu proběhla organizace a do mé pracovny natrvalo přesídlil vozík RASKOG - ideální pomůcka pro uspořádání PL nezbytností. Dále jsme se doma rozrostli o sněhobílý EXPEDIT, vyhradila jsem si šuplík na inkousty, kytičky dala do dóziček a... A víte co, nebudu prozrazovat všechno, protože letos doufám nakoukneme tady na blogu Pretty Papers nejen do té mojí pracovny.

Fotky a jejich úpravy


2015: Fotit - všechno a všude. Ať pak není o posezení s kamarádkou, kterou vidím jednou za rok, v albu jen trapná řádka v journalingu. Nebýt líná fotky upravovat, hezky vyladit kontrast a jas, čas od času použít nějaký filtr, ať to na stránce pěkně ladí. Naučit se lépe s Photoshopem. Dávat bacha na "bezpečné okraje". Pravidelně nahrávat fotky PL stránek do své galerie. A zálohovat, Dianko, zálohovat.

2016: Foťák taháme všude a stali jsme se s přítelem za ten rok mezi kamarády takovými úchyláky s fotobrašnou. Ale po roce a půl s foťákem už taky nefotím každou ptákovinu a záběry si pečlivěji vybírám. A ve focení bych se dál chtěla zlepšovat. Každopádně pořád nezatracuju ani focení na mobil, tím spíš, že mě baví posílat fotky na Instagram. Upravování fotek řeším v Photoshopu a myslím, že už si s tímhle programem celkem tykám. Ale chápu, že není pro každého a i sama si pro rychlé základní úpravy nemůžu vynachválit (a doporučuji Vám) PicMonkey. Letos jsem si dopřála placenou verzi tohohle programu, která vyjde v přepočtu na 1 měsíc na 70 Kč a fotky se dají editovat přímo v koláži, nemusíte nikam překlikávat a podobně. A jelikož už jsem v životě utratila 70 Kč za větší blbosti, tak mi tohle přijde jako poměrně fajn investice.

Ostatní


2015: Schovávat lístečky, účtenky, mapičky. Čas od času přidat do Projet Life nějakou událost, která se udála u nás v ČR nebo ve světě. Čerpat inspiraci na zahraničních webech. Být aktuální (ehm...). Ale hlavně, dělat Project Life pro zábavu, nestresovat se tím, že jsem měsíc pozadu, nebo že moje stránka není úplně dokonalá, protože mít z tvoření radost, to je to, o co tu jde především.

2016: Lístečky, mapičky a další serepetičky schovávám a už jsem nakazila i Honzu, který poslušně odevzdává vstupenky do kina a pomalu i posmrkané kapesničky. K archivaci. Tak tenhle rok toho zase může být o trochu míň. Do mého PL se loni opravdu dostalo i pár "světových" událostí. Většinou to byly sportovní - atletika, hokej, tenis... Moc prostoru jim ale nedávám, protože Project Life je hlavně náš deník, a tak jsem vybrala jen ty, které se nás nějakým způsobem dotkly (třeba když pod námi u sledování Roland Garos praskla postel).

Nestresovat se tím, že jsem pozadu jde těžko ve chvíli, kdy píšete kreativní blog a chcete na něm mít aktuální příspěvky. Ještě loni jsem nevěřícně kroutila hlavou nad těmi, co v prosinci měli skluz, a přemýšlela, co je to za lidi, že nedokážou jednou týdně nashromáždit fotky a nalepit je na kus papíru. Letos s nimi plně soucítím. Nicméně si myslím, že není lepší chvíle, kdy začít s čistým štítem, než nový rok.

Takže ať už bude rok 2016 pro Vás ten první "project-lajfí" nebo jste v zakládání vzpomínek matadoři, přeji Vám, ať máte album plné lásky a neopakovatelných vzpomínek.

Žádné komentáře:

Okomentovat