sobota 5. prosince 2015

MINIALBUM - Návod na skládané minialbum


Protože Vánoce se blíží a pěkných hand-made dárků plných fotek není nikdy dost, připravila jsem dnes návod na skládané minialbíčko, které jsme vyráběly na workshopu v Liberci a taky na kurzu v Praze. Zaručeně dostane do kolen každého, komu ho věnujete. A navíc si ho zvládnete vyrobit doma bez složitých pomůcek. Takže dost řečí a jdeme na to!

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

  • 4 x A4 papír (nejlépe větší gramáž cca 220 g/m, ale tragédie nebude ani obyčejná čtvrtka)
  • řezačku a rýhovačku (ale stačí i nůžky, pravítko a dřevěná špachtle)
  • oboustranou lepicí pásku (hóóódně oboustrané lepicí pásky)
  • stužku na zavázání
  • barevné scrapbookové papíry (ideální jsou malé sady 6x6, jedna vyjde tak akorát na polepení celého minialba)

POSTUP:
Všechny čtvrtky si nejprve upravíme do rozměrů minialba - tj. ponecháme jim délku a zkrátíme je cca na 15 cm (odstřihneme šedou část na náčrtku níže).


Všechny 4 čtvrtky si poté narýhujeme v poměru 1:2:1 - tedy v místech vyznačených šrafovaně na obrázku.


Tu poslední, která bude tvořit obal alba si narýhujeme ještě o 1 cm směrem ven z každé strany.



Obal si dejte na chvíli někam hóóódně daleko, ať se vám nepřiplete mezi ostatní čtvrtky. Ty totiž teď slepíme do řady za sebou (vytvoří nám takový vláček) a budou tvořit stránky alba.


Ohnuté části slepíme k sobě lepidlem nebo oboustrannou lepicí páskou. Určitě nešetřete, vaše album se bude všem tak líbit, že v něm budou neustále listovat a byla by škoda, kdyby se jim v ruce rozpadalo.



A jdeme do finále... Prostřední stánku z vašeho "vláčku" teď musíme vlepit do desek alba. Opět nešetřete lepicím materiálem, ať album pěkně drží při sobě. A držím palce, protože vlepit vnitřek do desek je vždycky celkem napínavá záležitost :-)




Uffff, nalepeno, nikde nic nepřečuhuje, relativně rovně? Paráda. Čeká nás poslední úkol a to připevnit na zadní stranu stužku, aby mělo album zavazovací "mechanismus". Stužku pořádně připevněte, ať se vám při manipulaci s albíčkem nevytrhne.

Tak a je hotovo, základ alba máme, a teď je to na vás. Barevnými papíry polepit, různé interaktivní prvky doplnit a pak už jenom darovat někomu, koho máte rádi.

A jak dopadlo moje minialbum?

Dlužno říci, že tohle minialbum vyniká svojí jednoduchostí, ale taky tím, že se téměř nedá zachytit vcelku. Takže jsem vám ho nafotila pěkně per partes neboli po částech.

Album je dárek pro kamarády, kterým se v srpnu narodil chlapeček. A zvolila jsem úžasnou kolekci papírů Bundle of Joy od Echo Park. Kamarádka mi nezištně poslala pár fotek malého Vojtíka, které jsem vytiskla a vlepila do alba. Zbytek už si doplní sami novopečení rodičové.

První stránka a místo, kam si kamarádka může vepsat podrobnosti o narození chlapečka. A společná fotografie celé rodinky.

Do další části alba jsem vymyslela "vodopád" s fotkami. Hned se jich totiž do alba vejde víc.


Co okýnko, to interaktivní prvek, i uprostřed. Tentokrát harmonika s kartičkami - připraveno pro fotku nebo text. Jak je libo.

A v posledním chlívečku kapsička, ve které je schovaná jako překvapení fotečka.

V tuhle chvíli si myslím, že i ten kdo váhal, už je přesvědčen, že takové minialbíčku musí doma jednoznačně mít. Ať už se psem, s kočkou, s miminkem nebo s přítelem. Všechna budou originální a hlavně vyrobená od vás s láskou.

4 komentáře: