úterý 15. září 2015

DIY - Podzimní věnec


Taky milujete barvy podzimu? Já bezvýhradně. A proto jsem se rozhodla, že letos chci mít kousek té nádherné atmosféry doma a udělat si podzimní výzdobu. Mimo jiné mě nadchla myšlenka, vyrobit věnec na vchodové dveře. A tenhle článek vznikl proto, že chci ukázat, že to není žádná věda a i "věncový začátečník" si může vyrobit krásnou dekoraci, která sklidí nejednu pochvalu.

Co budete potřebovat:

  • základ na věnec - koupený v květinářstvích či obchůdcích jako je třeba Nanu-Nana, KIK nebo Pepco či vlastnoručně upletený ze slámy, větviček...
  • tavicí pistoli
  • různé druhy listí, šišek, březové větvičky nebo kůru, šípky, žaludy - prostě cokoliv, co příroda dá...
  • různě barevné dekorace - seženete v Nanu-Nana, KIK apod.
  • stuhu popř. provázek na zavěšení
  • soupravu na ošetřování popálenin pro ty, kteří jsou stejně jako já experti na práci s tavicí pistolí :-)



Jak postupovat

Věřím, že většina z Vás už někdy s tavicí pistolí pracovala. Jestli ne, vězte, že náplň, kterou k pistoli koupíte, nesmíte do pistole zatlačit vší silou, tak jako se to kdysi povedlo napoprvé mně. V tu chvíli jste pistoli zničili, nebo si to aspoň budete myslet, než Vás vyvede prodavačka ve výtvarných potřebách z omylu a ukáže Vám, že musíte do zásobníku vpravit ještě další tyčinku. Nebudu se tady moc o tom ostudném zážitku rozepisovat, stačí prostě, když si přečtete návod :-)


Ve chvíli, kdy zprovozníte pistoli, mám pro Vás několik dalších tipů. Zaprvé, nejprve nalepte listí nebo cokoliv, co máte přichystané jako takový základ, do kterého následně budete vlepovat dekorace. Pokud chcete věnec ozdobit celý, nezapomeňte si promyslet, jak ho zavěsíte a nechat si místo na stuhu či jiný mechanismus.


Kromě přírodních materiálů je prima, oživit věnec barevnými detaily. Pokud nemáte po ruce šípkový keř, pak se nestyďte, a dekorace koupit. Já letos dokonce ze zoufalství málem koupila i pytlík šišek, nakonec jsme ale byli v lese, a tak mám šišky "bio".


Co se žaludů týká, jsou to mrchy a vypadávají ze svých kloboučků. Nebojte se je tedy usměrnit a k čepičkám přitavit. Ve chvíli, kdy je sbíráte, zaměřte se na ty, které mají na sobě pozůstatky větviček. Tyhle konečky pak budete moci zaplést do věnce anebo budete mít větší "plochu" na přitavení a žaludi budou lépe držet :-) To samé platí i pro listy, sbírejte i s větvičkami. Ustřihnout se dají vždycky.


Ve chvíli, kdy máte nataveno listí, přejděte k dekoracím, a tady už je to jen na Vás a Vaší kreativitě. 

Tadá...





Musím říct, že s výsledkem jsem více než spokojená a na věnec jsem náležitě pyšná. Na dveřích nám bude dělat parádu nejspíš až do té doby, dokud ho někdo neukradne nebo dokud ho nevystřídá vánoční. 

Krásné podzimní tvoření Vám přeje

4 komentáře:

  1. Dainko moc hezký článek a věnec :-)

    Nejvíc mě pobavil seznam materiálu - souprava na ošetřování popálenin :-))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Markét... Já jsem věděla, že Tě to pobaví, ty jsi taková moje krevní skupina :)

      Vymazat
  2. Dianko, krásný věnec, já samé také vyrábím :-) Popálená jsem vždy při práci s tavnou pistolí, ale soupravu na ošetřování popálenin ještě nemám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky, měli jí kdysi v Lidlu - tu soupravu na popáleniny - tak jsem jí koupila, že jako na co ale... No, teď už vím - na dělání věcí tavicí pistolí :-)

      Vymazat