čtvrtek 7. dubna 2016

PL 2016 / W6 / Tetín s Teresou Collins


Neblbněte, samozřejmě, že jsem nebyla na Tetíně s Terezou Collins! :-) Na tu si musím počkat až do neděle. Ale její papíry se mi hodily, když jsem si lámala hlavu, s čím (sakra) zkombinuji žlutou šusťákovku mammčina přítele. Tentokrát to ale nebude klasická zlatá, ale šedo-černo-žlutá kolekce Glam Factor. Zvu vás na výlet, pojďte!

Výlet na Tetín je ideální pro všechny, kdo mají a) malé děti, b) babičku nebo c) málo času. My jsme neměli ani jedno, jen jsme prostě byli o valentýnském dopoledni trochu líní. A tak nám vůbec nevadilo, že z parkoviště, které je na náměstí v Tetíně, to máme na zbytky hradu a vyhlídku asi 500 m.



Výhled do kraje je z pozůstatků hradu, na kterém kdysi žila kněžna Libuše a byla zde zřejmě i zavražděna, je vsukutku epesní. Uvidíte Beroun, Tetínské skály, pod vámi poteče Berounka a za ní už je národní rezervace Karlštejn. Jen nezapomeňte hlídat své ratolesti i svoje kroky (až budete fotografovat), protože na vyhlídce není žádné zábradlí. Není to sice úplně vysoko, ale nízko taky ne.

Na začátku jsem ale trochu kecala, protože nám to nedalo a po návratu na parkoviště jsme si ještě prohlédli barokní kostel sv. Ludmily, který sousedí s románským kostelem z 11. století. K dispozici je tu i muzeum, ale my dali přednost venkovnímu programu. Mimochodem, víte, že Tetín je vůbec jedna z nejstarších obcí v ČR.


No, a protože jsme se pěkně rozchodili, rozhodli jsme se nakonec ještě podívat na Tetínské vyhlídky II, což je naučná stezka dlouhá přijatelné 2 km. To ale neplatí o převýšení, což nás mohlo napadnout, když se okruh jmenuje "vyhlídky". Ale hnáni vidinou oběda jsme vyfuněli až na horu a tam si za odměnu prohlédli naši krásnou vlast zase z jiného úhlu. A o kousek dál jsme dokonce narazili i na pozůstatky pravěkého hradiště.

Takže výlet na Tetín doporučuji a teď vám ještě dlužím použitý materiál. A mapu naučné stezky - tu najdete tady.

POUŽITÝ MATERIÁL


Tak hurá na výlet, ať máte čím plnit vaše PL alba!

1 komentář:

  1. Já (naivka) teda fakt chvilku věřila, žes měla soukromej vejlet s Teresou... :D :D :D
    Jinak Tetín znám, krásný místo na vejlet... A krásný stránky z něj! ;)

    OdpovědětVymazat