sobota 9. dubna 2016

Moje dovolenkové Sn@p! album - THURSDAY

Až při psaní pravidelného pátečního příspěvku pro Pretty Papres jsem si uvědomila, že můj alpský Sn@p deník jste si vlastně neprohlédli až do konce. A to by mě mrzelo, protože i druhá půlka naší dovolené měla co nabídnout. Počasí nám sice ukázalo odvrácenou tvář, ale to už člověka v horách moc nepřekvapí. Ale že už v půlce alba mi dojdou hranaté kartičky a budu muset hóoódně improvizovat, to jsem teda nečekala...

Je to asi tak. Co se týká sladěných barev, jsem pedant. Proto byl alpský deník pro mě velkou zkouškou. Zaprvé jsem ho tvořila více méně na místě, za druhé, kdybych měla nad každou stránkou dumat tak, jak to dělám normálně, nikdy bych ho bývala nedodělala. A když ještě v půlce došly kartičky z kolekce, kterou jsem měla na deník připravenou (je to nějaká cestovní od SS), tak jsem rezignovala. A naučila se ho mít ráda i tak, se všemi jeho nedokonalostmi.

Například tady vidíte něco jako ekvivalent třicítkové kapsy, akorát 6x8". I když je ta kapsa téměř o polovinu menší, přinášelo mi to téměř stejné utrpení ji zaplnit. Tak rychle si člověk zvykne zastrkávat fotečky do kapsiček, až pak neví, co s větším prostorem... Na nápis PANORAMA jsem ale náležitě hrdá, hlavně na to, jak se mi ho podařilo vystínovat distress inkousty.

Jestli jsme měli na dovolené nějaký extra zážitek, tak to bylo při výjezdu na vrchol Stubnerkogel. Když byste vystoupili z lanovky, asi by vás nepřekvapil kamzík, pár lyžařů nebo bernardýn. Rozhodně by vás ale překvapil natáčecí štáb z Bollywoodu, který tam natáčí hudební videoklip. Zatímco my jsme tam byly pomalu v péřovkách, hlavní hrdinka se na největrnější části nakrucovala v saténových šatech. A jestli neumrzla, další část klipu se odehrávala na tom nejstrmějším místě, kde měla v šatech až na zem zatancovat taneček. A zakončit ho piruetou. Je vidět, že bollywoodské herečky mají opravdu jepičí život :-)

Jinak pokud byste někdy trávili dovolenou v Bad Gastein, určitě si na Stubnerkugel vyjeďte (nebo vyjděte). Lanovka na něj vede přímo z centra města (najdete ji u nádraží) a doveze vás až na vrcholek. A co tam nahoře? Třeba vyhlídka na Glossglockner, nejvyšší horu Rakouska, nebo visutý most. Věřte mi, pro nás, co se bojíme výšek, je jeho překonání otázkou života a smrti. A ostatní se při tom dobře baví.

Naše výprava se kvůli počasí po zdolání mostu rozdělila. Mužská část se vypravila na další vrchol. A tak, když jsem měla doplnit tuhle část alba, bylo to na klucích. Nemůžu přece popisovat něčí zážitky. Jééénže... donutit je na kartičku něco napsat, byl nadlidský úkol. Nakonec jsem je ukecala a oni to brali tak zodpovědně, že si to dokonce trénovali nanečisto.

My s maminkou jsme už žádné vrcholky nezdolávaly a vzaly to dolů do mezistanice lanovky. Na Alpách na začátku září jsou obecně sympatické dvě věci. Za á, že je tu míň turistů než o prázdninách, za bé, že tu rostou ty největší borůvky na světě. A tak, zatímco kluci šplahli na vrcholek, my jsme si v pláštěnkách ustlaly borůvčí a krmily se. Prostě lovci a sběračky, rozumíme si, že jo?! :-)

A co ještě v oblasti Bad Gasteinu milujeme jsou všudypřítomné termály. Ty jedny najdete ve městě přímo naproti lanovce. A tak se po túře můžete koukat z vyhřívaného venkovního bazénu přímo na kopec, na kterém jste se přes den pohybovali. 

Po lázních se pak ještě můžete projít do centra města, kde je osvícený vodopád a to je vůbec monumentální podívaná. Hektolitry vody hrnoucí se dolů ze skály přímo v centru města rovná se parádní zážitek.

Tak takhle jsme se měli ve čtvrtek a poslední den vám ukážu zase někdy příště. Snad to stihnu dřív než pojedeme na další dovolenou a bude další album :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat