úterý 5. dubna 2016

10 mýtů o scrapbookingu: #2 Nejsem kreativní



Mýtus zbořím asi hned v prvním odstavci. To proto, že tahle hláška mě obzvláště dráždí a to, co vám k tomu dnes chci říct, si musíte přečíst hned. NE! Nemusíte být talentovaný umělec, učitelka výtvarné výchovy nebo designer, aby jste mohli scrapovat. A většina z nás, jejichž blogy sledujete, není. Jediné, co nás spojuje, je nadšení, se kterým se pouštíme do našich scrapových projektů, láska, se kterou se mazlíme s každou ozdůbkou, jíž lepíme... A taky spousta nervů, když svoje díla, které se nám zdají stejně nedokonalá, jako ty vaše přijdou vám, prezentujeme na internetu. Tak a je to napsáno, muselo to ven Ale jestli stále ještě pochybujete, mám pro vás následující 5 + 1 tip, jak překonat mýtus o kreativitě.


Vyberte si to svoje

Každý je kreativní - svým způsobem. Scrapbooking je krásný v tom, že má tolik odvětví, že si v něm každý najde to své. I já jsem svedla svůj osobní boj, když jsem si asi třikrát koupila texturovací pastu a chtěla začít tvořit Mixed Media. Nikdy se to nestalo. Dělala jsem to jen proto, že to dělali ostatní a já měla pocit, že bych měla taky. Ve chvíli, kdy jsem si přiznala, že mi to nejde, asi mě to ani tak moc nebaví a hlavně, že ani jedno z toho NEVADÍ, se mi nesmírně ulevilo. Možná to přijde časem, možná nikdy. Přestala jsem se tím trápit a i tak tvořím. Jen něco jiného.

Trénujte

Tak jako všechno, i scrapbooking se dá natrénovat a čím víc budete procvičovat, tím lepší budete. Chce to prost jen čas a trpělivost. Čím víc přáníček / layoutů / PL stránek slepíte, tím zkušenější budete, přijdete na spoustu vychytávek, které vám urychlí základní práci, a budete se moci víc soustředit na kreativní stránku tvoření.

Inspirujte se a učte se

Samozřejmě vám v začátcích můžou pomoci knihy a časopisy o scrapbookingu. A ještě víc inspirace najdete na Pinterestu. Většina z nás začínala tzv. lifotváním, což je vlastně napodobování nějaké předlohy. Vyberte si, jaký styl se vám líbí, a zkuste ho pro začátek kopírovat. Časem do něj přirozeně začnete zapojovat vlastní prvky a barvy a vytvoříte si vlastní.
Z mého pohledu vás dál také popostrčí kreativní kurzy, na kterých si všechno, co jste si zatím jen prohlíželi, osaháte a dozvíte se i spoustu "podpultových" rad a osobních zkušeností, které na internetu najdete.

Neporovnávejte se

Jasně, že Heidi Swapp tvoří krásné věci. Aale Heidi Swapp má svou firmu, poradce, tým a k dispozici milion produktů a taky hobby shop za barákem. Buďte hrdé na to, že vy si dokážete poradit s tím, co máte vy a neporovnávejte se s lidmi, kteří nejsou na stejné startovní čáře. Vraťte se k předchozímu bodu, inspirujte se, ale jděte vlastní cestou.

Pochvalte se

Pochvalte se za každou věc, kterou slepíte dohromady a NIKDY, ale opravdu nikdy, neříkejte - tohle je "hrozný, hnusný, to se mi nepovedlo". Stejně to nemyslíte vážně a tam někde hluboko jste určitě pyšní na to, co jste dokázali. Ale to vaše podvědomí neví, původní myšlenku si uloží, a ta vás příště bude blokovat. Pokud opravdu nemáte dobrý pocit z toho, co jste vyrobily, zkuste najít příčinu a řekněte si radši: "Odvedla jsem dobrou práci, ale příště se zkusím více zaměřit na barevnou kompozici." nebo "Je vidět, že jsem byla unavená, dnes půjdu dříve spát a zítra to zkusím znovu."

Ale hlavně! Vraťte se k původní myšlence

Za pár let, až si budete prohlížet stránky vašeho alba, rozhodně nebudete zkoumat, jestli jsou dostatečně kreativní. Ani si nevzpomenete, kolik lajků dostaly na Facebooku. Uvidíte na nich fotky miminka, které po prázdninách půjde do školy a uteče to jako voda a to miminko se bude ženit/vdávat. A o tom to je! Původní myšlenka scrapbookingu je uchovávat vzpomínky. Ani ostatní nebudou zkoumat, jestli jsou vaše výrobky dostatečně trendy. Uvidí tu spoustu času a lásky, kterou jste věnovali vytvoření rodinného alba nebo výrobě originálního přáníčka.

Kreativita není pro vyvolené. 

Máte ji v sobě, jen na sebe nesmíte být tak přísní. 

Dovolte si být umělcem! Máte na to!

7 komentářů:

  1. Di, mám stažené hrdlo dojetím!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásně napsané,ale hlavně pravdivé.Přesně toto jsem na svém začátku prožívala a stále prožívám i já. Ve scrapbooku jsem našla nový smysl života.Dešťovka

    OdpovědětVymazat
  3. pod to se podepíšu, vzpomínky, to je, oč tu běží :)

    OdpovědětVymazat
  4. tak to je přesný. Souhlasím s každým bodem a děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Dianko, krásně a pravdivě jsi to napsala. Já jsem začínala s třicítkovými stránkami a potom jsem viděla spoustu jiných projektů a říkala si, tak to ještě musím udělat a potom ještě toto ...... a zrovna jsem si včera říkala, co blneš ? Stejně tě hlavně baví ty stránky, tak se vzpamatuj. Bývala jsem nervozní, že nic nestíhám, místo abych si to užívala. Takže začnu s probírkou pracovny, která je přeplněná a nechám si jenom věci, které vím, že budu opravdu používat. Díky za Tvůj článek.

    OdpovědětVymazat
  6. Dámy, jsem moc ráda, že jste v to článku našla "to svoje"... :-) I já, při jeho psaní :-)

    OdpovědětVymazat