středa 13. července 2016

10 mýtů o scrapbookingu: #4 Na scrapbooking nemám dostatek místa


S dalším mýtem pro zboření jsem dlouho otálela, protože (ne)dostatek prostoru na tvoření řeší snad i ten, kdo má svou vlastní pracovnu. Můžete mít dvacet metrů čtverečních pro sebe a pořád by toho místa mohlo být víc... Takže ne, neříkám, že scrapbooking není náročný na prostor, na druhou stranu, znám spoustu designerek, které tvoří svoje úžasné projekty na konferenčním stolku u televize, svoje pomůcky každý večer vytahují z různých skrýší, aby je pak uklidily rychleji, než se jich po ránu zmocní jejich ratolesti. Pojďme se dnes na tuhle problematiku podívat spíš jako na otázku organizace...

Zacházejte s prostorem chytře

Na Pinterestu najdete bambilion pracoven amerických scrapařek. A já jsem si přestala sypat sůl do rány a prohlížet si všechny ty místnosti velikosti naší ložnice, když mě ještě nějaký ten pátek čeká scrapování mezi balkónem, kuchyňskou linkou, ložnicí a koši na tříděný odpad. Poslední hřebíček do rakve pinterestových inspirací u mě zatloukla nejmenovaná blogerka, která zveřejnila tuto fotku s popisem "Jsme pouze v malém pronájmu a mám velmi skromný koutek...". Druhou stranu pokoje, kde má na zdi organizér na dřevěná razítka a stuhy a další KALLAX vám radši ani nebudu ukazovat...



Takže pokud stejně jako já scrapujete na jídelním stole, jíte v obýváku a obýváte byt v ložnici, pak zapomeňte na Pinterest a zamyslete se radši, jak nejlépe využít prostor, který máte OPRAVDU k dispozici.

V první řadě je dobré udělat inventuru toho, co máte a co z toho doopravdy používáte. Naštěstí jsou na FB místa jako Scrapbazárek, kde se můžete věcí, které jste nahromadily v počátečním scrapovém nadšení, zbavit a dostat zpět i nějakou tu korunu. S rozmyslem pak nakupujte i další materiál. U mě většinou platí, že pokud chci novou kolekci, musí jedna stará pryč. Buď na bazárek, nebo se prostě hecnu a vyscrapuju ji do posledního proužku. Přes tohle prostě vlak nejede, jinak bychom se doma nehli. Vedlejším efektem téhle metody je i to, že šetří můj rozpočet.

Pokud jste se rozhodli scrapovat v obýváku nebo v jídelně, je fajn mít třeba pojízdný vozík RASKOG (o něm ještě více později) a vyhradit si jednu dvě poličky v obývakové sestavě. Odvezte třeba k rodičům staré videokazety z šuplíku pod televizí a hned máte místo na PL album a náhradní kapsy.  Scrapové vybavení můžete mít taky třeba v šuplíku nebo boxu pod postelí (...to se mi osvědčilo) nebo si vyklidit poličku s oblečením v ložnici (...to zase až tak moc ne.). Nebo si udělejte pracovní stůl přímo z policového dílu jako na obrázku.



Rozdílně pak budou své potřeby samozřejmě ukládat maminky malých dětí a majitelky chlupatých miláčků. Když jsem ještě bydlela u rodičů, moje kočky milovaly, když jsem rozházela v zápalu lepení papíry po zemi a dokázaly se v nich krásně válet, lovily konce stuh visící z krabice nebo usínaly v krabicích s kytičkami. Já jejich chlupy, které se dostaly všude, milovala méně, protože nikdo nechce dostávat chlupatá přáníčka...

Pokud bychom chtěli zajít do extrému, dalo by se říct, že scrapovat se dá jen s počítačem, foťákem a harddiskem. Digitální scrapbooking může být takovým nouzovým řešením třeba na dobu, než se z kolejí přestěhujete do vysněného bytečku. Ale protože si myslím, že většina z nás scrapuje hlavně proto, abychom si od digitální techniky odpočinuly a trochu se s tím papírem pomazlily, spíš než návod na výrobu digi-koláže tu mám pár tipů na organizaci...

Scrapbookový obchod jménem IKEA

Když pan Ingvar Kampard zakládla firmu IKEA, možná tušil, že v ní budou jednou nakupovat nábytek miliony lidí po celém světe. Vsadím ale svoje album, že si rozhodně nemyslel, že v ČR do IKEA budou mířit scrapařky z  celé republiky, aby si v ní vybavily svůj kraft pokojíček.

Já samotná jsem o organizaci pracovny napsala dva články a věci z IKEA v nich vždycky hrály hlavní roli. V prvním článku jsem se rozplývala ikeáckým vozíkem RASKOG a druhý příspěvek zase vychvaloval policový díl KALLAX. Od té doby se to u mě malinko změnilo, ale tyto dva prvky se osvědčily a za mě mají 5 hvězdiček.



A co se Vám ještě v IKEA můžete hodit do srcapové pracovny?
  • Vložka do koše ANTONIUS - která skvěle poslouží jako organizér PL kartiček a vejde se krásně do  výše zmiňovaného vozíku RASKOG.
  • Látkové krabice DRÖNA - které se vejdou do police KALLAX, ale hlavně se do nich vejdou vaše scrpabookové papíry velikosti 30x30 cm.
  • Krabice s víkem KUGGIS - prodává se ve více velikostech, ale vy si vyberte tu 18 x 26 x 8 cm, víko zahoďte a skladujte v ní malé sady papírů. Vejde se jich tam opravdu hodně.
  • Šuplíky ALEX - šířka skvělá třeba na velké scrapbookové papíry.
  • Lesklá bílá krabice VARIERA - která je krásně bílá, čistá, ideální do KALLAX skříně, protože se do okýnka vejdou dvě vedle sebe. Já v nich skladuji razítka, spreje a tekuté perly, stuhy, provázky, samolepky... Mám jich opravdu hodně.
  • Stohovatelné krabice SAMLA - menší rozměr používám na skladování emobossovacích prášků a šablon pro Big Shot, ve větší mám Distress Inkousty a krásně se vejde do KALLAX police.
  • Drátěný koš BYGEL - který si můžeete zavěsit na vozík RASKOG a získat tím místo třeba na uskladnění washi pásek.
  • Plastové kelímky BYGEL - se dají taky zavěsit na RASKOG a oblíbené jsou například na uchovávání per, tužek, nůžek, kleští apod. Já je nemám protože se mi nelíbí barvy, ve kterých je zatím vyrábějí, ale vyhlížím je... :-)
  • Magnetická nádoba GRUNDTAL - se dá naplnit drobnými ozdobami a uchytit buď na RASKOG nebo třeba na kovový pás, který vám manžel připevní nad pracovní stůl. Jsou skvělé na všechno, co potřebujete mít na očích a po ruce.
  • Nůžky na bylinky JACKFRUKT - nůžky z nepřilnavého materiálu, jako by se inspirovaly originálem od Rangers, nicméně cenu mají lidovější a na stříhání oboustrannky a pěnové lepicí pásky slouží skvěle.
Rozhodně jsem tímto seznamem nevyčerpala veškerý potenciál, který má IKEA co se scrapbookové organizace týká, a budu ráda, když se v komentářích podělíte o další vychytávky, které jste v tomhle švédském obchodě objevily Vy a které Vám fungují. Anebo o ty, které nedoporučujete... :-)

Suma sumárum

To, že nemáte samostatný prostor na scrapování, neznamená, že scrapovat nemůžete. Znamená to jen, že musíte být o trochu víc vynalézaví, trochu míň hamižní na materiál a hlavně nenechat se paralyzovat prostorem a prostě tvořit. Věřím, že časem budete nacházet nová a inovativní řešení, jak uskladnit svůj scrapový arsenál. A třeba to budete jednou Vy a Vaše organizační tipy, které budu hltat na Pinterestu. A budu hltat ráda!

Takže zbořeno. Tečka.

P.S.: A pokud chcete SOUTĚŽIT o balíček materiálu z Paper Garden v hodnotě 250 Kč, skočte na Facebook Dianka Kreativity dozvíte se víc...

1 komentář:

  1. Souhlas!!! Vše je pouze na nás a jelikož se věnujeme tvořivé činosti tak by v tom byl čert, aby jsme nebyly vynalézavé.
    Žiju s přítelem v jedné místnosti kde máme obývák a ložnici dohromady. Je to místnost o normálních rozměrech a normálním stropem.
    Když jsme ještě spali na gauči a já měla rohový stolek, tak jsem vše měla pod stolem v boxech nebo na poičce. Neměla jsem stůl s šuplíky. A vše se dalo krásně sklidit i tvořit. Teď máme palandu a já kraluju pod ní. Vejdu se tam jen já se 162cm. Přítel musí mít ohnutou hlavu, když se jde podívat co dělám :D .
    Prostě chce se přizpůsobit a navíc nemít milion věcí, protože tyhle to mají a je jedno že to nepoužiju. Ale zase souhlas. Na začátku máme všechny velké oči a též mám spoustu věcí, které použiji akorát s dětmi na jarmarku.
    Super článek ostatně jako dycky ;)

    OdpovědětVymazat