úterý 3. května 2016

10 mýtů o scrapbookingu: #3 Scrapbooking je časově náročný



...no, co vám na to říct. Je a není. Se scrapbookingem a výmluvami, proč na něj nemáte čas, je to jako se sportováním ("Začala bych, ale děti a práce mi zaberou většinu dne."), se vzděláváním ("Ráda bych chodila na francouzštinu, ale teď mám plný program."), s hubnutím ("Nestíhám si denně zdravě vyvařovat...") nebo s našimi dalšími sny ("Chtěla bych podnikat, ale nemám na to čas. Počkám až vyrostou děti..."). Na druhou stranu, pokud vás scrapbooking neživí, je to stále jen koníček, který by měl mít odpovídající příděl z vašeho dne a neměl by dramaticky ukrajovat z koláče volného času, který vám po práci zbývá na partnera nebo děti. Jenže jak na to?

Začněme trochou teorie - času totiž máme všichni stejně. Denně přesně 24 hodin. A je ZDARMA! Kdy jindy dostanete každý den něco zadarmo, nezávisle na tom, kdo jste? Jde jen o to, jak s tímhle dárkem naložíme. Místo toho abychom ho efektivně naporcovali totiž dost často trpíme obavami o jeho nedostatek. A tyhle obavy nás stresují, dostávají do uzavřeného kruhu a blokují kreativitu. Výsledek? Neslepíte ani papírek.

Jak z kruhu ven? Na to jsou celé studie. Já si ve chvílích, kdy mám pocit, že se musím zbláznit a že už nic nestihnu, natož mít nějaký volný čas, opakuji větu: "Času je vždy dost. Je jen na mně, jak ho využiji." A opravdu, je jen na mně, jestli půjdu ještě nechat dát sako do čistírny, zaběhnu na poštu, vyžehlím a poženu se do knihovny. Stojí mi opravdu 10 Kč za zpozdné, těch 10 Kč, které vydělám v práci během pár minut, za to, že mě pak uhoněnou, utahanou, nepozornou málem srazí auto na přechodu? A budu opravdu dobrá partnerka, když budu sice mít nažehleno a sako v čistírně, ale budu celý večer vystresovaná a nepříjemná? Odpověď asi znáte.

Netroufám si hádat, jaké je scrapování na mateřské, ale po návratu do práce, kdy kromě dětí a domácnosti opět musíte zvládat i pracovní vytížení, je jasné, že času na koníčky opět rapidně ubyde. Stejně tak když do zaměstnání vplujete z celkem poklidného studentského života. V tu chvíli je na místě začít svůj "scrapový čas" organizovat. Tady je pár tipů:

UDĚLEJTE SI ČASOVOU INVENTURU

Pojem "volný čas" je bublina. Je důležité si uvědomit, že volný čas máme naprosto ve svých rukou. Volný čas se děje teď, díky našim rozhodnutím a preferencím. Tvrzení "až si najdu volný čas" neexistuje!

VOLNÝ ČAS TOTIŽ NEHLEDÁME, VOLNÝ ČAS SI VYTVÁŘÍME!

Nemusíte se stát superženou, abyste našla čas na scrapování. Naopak, můžete svoje povinnosti a aktivity zredukovat a zbavit se všech "časožroutů". Schválně, zkuste si některý den udělat časovou inventuru. Ta moje ze včerejšího večera by vypadala takto:

18:20 - 19:00... úklid bytu
19:00... bloumání po Facebooku
19:30... chat s kamarádkou (viděla jsem ji u oběda)
20:00... bloumání na iDnes.cz (zprávy už jsem četla dvakrát, nové nepřibyly)
20:15... kontrola kalendáře, plán na další den

Je jasné, že jen hodina mi protekla prsty tím, že jsem "bloumala" po internetu. Ostatně Facebook jako takový je strašný žrout času. Pokud to nevyžaduje vaše zaměstnání a vy chce te opravdu něco udělat, vypněte si na FB chat a odstraňte si FB si z lišty oblíbených, protože jinak se dá na něj tááákk lehce klikat...

OPTIMALIZUJTE OSTATNÍ AKTIVITY

Tak třeba cvičení. Cvičení je prospěšné zdraví a neměly bychom ho kvůli scrapbookingu vytěsňovat z našich aktivit. Nemusíte ale jezdit hodinu do fitka a hodinu se z něj trmácet zpět. Najděte si kroužky poblíž vašeho bydliště, nebo si prostě nazujte kecky a vyběhněte. A pár sklapovaček si pak můžete dát v obýváku u televize. Voilá, 2 hodiny času na scrap a navíc ušetřeno za permici do posilovny.

Úklid a ostatní domácí práce jsou kapitola sama pro sebe. Psychložka docentka Laura Janáčková píše ve své knize Muži chtějí potvory: "Je potřeba, abychom se naučily dávat nikoliv rozdávat. Abychom byly sobecky spravedlivé v dělení času mezi sebou a ostatními." Ideální dělení pak vypadá podle paní docentky zhruba takto:

  • 8 hodin spánku,
  • 8 hodin zaměstnání,
  • 4 hodiny děti a domácnost,
  • 4 hodiny koníčky, péče o sebe...
Inu, přeberte si to, jak uznáte za vhodné... :-)

POŘIĎTE SI DIÁŘ

Na trhu najdete spoustu krásných diářů, které vám pomůžou rozvrhnout si efektivně den a najít ve svém časovém rozvrhu místo pro scrapbooking. Navíc, už jen psaní do diáře může být samo o sobě tvůrčí činností... :-)

STANOVTE SI CÍLE

Stanovte si cíle. Cíle, které jsou reálné a jejichž plnění vás nebude už předem stresovat. "Každý týden udělám jedno přáníčko / stránku do PL." To je reálný cíl člověka, který chodí denně do práce a chce také trávit čas s rodinou. Pokud zjistíte, že zvládnete více, přidejte si, ale ne na úkor své spokojenosti (vidíte, píšu SVÉ, ne spokojenosti vašeho partnera nebo dětí, je totiž jasné, že tohle jsou spojené nádoby). Snažte se vytyčený cíl plnit a taky se nezapomeňte odměnit za výkon! Co třeba sada nových papírů, když vydržíte měsíc? :-)

VĚNUJTE SE ČINNOSTI PRAVIDELNĚ

Tak jako chodíte ve středu do posilovny, vytvořte si "imaginární" kroužek scrapbookingu, který se odehrává třeba každou středu večer. A pravidelně na něj docházejte, protože jste zaplatili kurzovné - co jiného by přece byla ta spousta materiálu, kterou máte nakoupenou...? :-)

KONCENTRUJTE SE

Cítíte se provinile? Zapomeňte na to! Pocit viny je to, co vás okrade o energii i o nadšení. Když už se rozhodnete scrapovat, tak si to užívejte na 100 %!

Tady je moje klasická chyba, kterou si ale pomalu zvládám ochočit. Dříve jsem totiž cestou k papírům například zahlédla, že máme zapatlané zrcadlo, takže jsem odbočila a šla ho pucovat. Cestou od zrcadla jsem našla ponožky, odnesla je do koše s prádlem, načež jsem zjistila, že je plný, takže jsem šla pro prášek a zapnula pračku. Na cestě od pračky jsem potkala plný odpadkový koš, tak že s ním ještě zaběhnu, pak doprala pračka, bylo třeba pověsit prádlo... No, co vám budu povídat, než jsem se nadála, měli jsme doma naklizeno, ale já byla vorvaná jak švestka. Neměla jsem už chuť na nic dalšího, ani na scrapování. 

Tohle jsem se snažila změnit. Od teď když jdu tvořit, tak jdu tvořit. Vymezím si čas - klidně si nastavím kuchyňskou minutku na půl hodiny, na hodinu. Kreativitě se sice občas nedá poručit, ale je lepší využívat i menší časové úseky než čekat na nějaký den v budoucnu, kdy budete mít "více času"...  A v tu chvíli je odstartováno a jak říkala jedna moje kamarádka, co už má větší děti - to by kolem mě mohly hov*a lítat a je mi to jedno... :-) 

A navíc, určitě znáte Pravidlo scrapu č.15:

SEČTENO PODTRŽENO

Vše, co jsem napsala směrem výše, je platné pro valnou většinu činností. Každopádně, protože tohle je článek o scrapbookingu, musím ještě dodat. NIKDY nezapomeňte, že je to koníček! A koníček vám má v první řadě přinášet radost a vyvolávat ve vás příjemné emoce. Ve chvíli, kdy budete strádat vy, vaše děti nebo partner, je někde chyba. Ve chvíli, kdy se budete přemáhat nebo lepit do padnutí na úkor odpočinku, říkám jedině. Tak se na to vykašlete!

A jestli se vám článek líbil, mám radost. Byla to totiž jedna z mých priorit na tenhle týden, na kterou jsem si NAŠLA ČAS!

P.S.: Další krásné myšlenky o časové tísni najdete v knize Chci změnit svůj život, ale nemám na to čas od Doreen Virtue.

11 komentářů:

  1. Dianko, nádherné. Přesně mě to vystihuje a můj čas taky. Zamyslím se :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Takže pro příště místo, abych četla článek od Dianky, půjdu upravovat fotky, protože to je důvod, proč jsem sedla k PC..:D..super článek! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Bezvadně napsáno, Dianko. Takže vypínám FB a jdu spát 😀😀

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, moc pěkný... A spousta pravd! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvely clanek. Take jsem se dlouho ucila "najit si cas". Ted scrapuju hodku denne i kdyby nevim co :D

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám jasný plán; mám volné jen večery (jinak, práce, děti, dům), takže pondělí a úterý lepení (jak já říkám scrapbookingu :-), středa a sobota čtení, čtvrtek cvičení, pátek počítač a neděle nějaký pěkný film. A funguje to perfektně!
    Hanka Rambousková

    OdpovědětVymazat
  7. Naprosto skvele, Dianko! Zrovna se s tou organizaci casu taky ted potykam, vystihla jste to uzasne... dekuju za super clanek! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Naprosto skvele, Dianko! Zrovna se s tou organizaci casu taky ted potykam, vystihla jste to uzasne... dekuju za super clanek! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ach ano, pravda pravdoucí - a když máte jako další životní hobby knížky, tak bych ten čas občas potřebovala zastavit. Nebo ho prostě jen nesmím promarnit...

    OdpovědětVymazat