pondělí 19. ledna 2015

Můj Project Life pro rok 2015



Když jsem v loni v létě s Project Life začínala, neměla jsem jasnou představu o tom, jak bude vypadat, ani jestli mě to za pár týdnů nepřestane bavit. Ha ha ha... Všichni, kdo sledujete můj Facebook nebo Pinterest víte, že Project Life mě uchopil a už nepustil.
Album pro rok 2014 mám hotové, zbývá jen poslední kousky nafotit, aby byly zálohované i digitálně (kdyby hořelo, pes dostal chuť na papír a tak...). Na některé stránky jsem vyloženě pyšná - jsou vzorně sladěné, ozdobené, hezky popsané. Na jiných jsou vidět zmatené začátky anebo absence kreativního ducha, alespoň teda podle mě. Ale pak přijde můj Honza a řekne: "Jéé, to je pěkná stránka, ta se Ti povedla." A tak to asi má být a v tom je kouzlo Project Life - každý si v něm najde to svoje.
Rok 2015 jsem se rozhodla pojmout mírně sofistikovaněji, respektive tady černé na bílém přináším takovou malou rozvahu o tom, co mi vloni zafungovalo, s čím budu pokračovat a co určitě opakovat nebudu.

Album a kapsy
Velké album a velké kapsy, to zůstává. Rozměr 30 x 30 mi dává dostatek prostoru k realizaci a většinou se mi jeden týden vejde na jednu stranu kapsy. I když uvidíme, jak letos, protože s nákupem zrcadlovky v mém počítači fotek stále nějak přibývá. K Vánocům jsem dostala krásné bílé album Becky Higgins, tak snad mi bude tak jako vloni jedno na rok stačit.

Design kapes
Původně jsem se chtěla rozepsat o tom, jak budu standardně používat Design A, ale jak jsem tak listovala albem 2014, vlastně mě bavilo, když čas od času přišla nějaká změna. Takže Design A bude dominovat, ale tu a tam to vidím na nějakou jinou kapsu, aby člověk tak nějak neustrnul.

Sketchbook
To je novinka. Layouty jsem si dost dlouho nedělala, ale pak jsem pochopila, že pokud si navrhnu koláže a vyvolám je za měsíc, nemám absolutní potuchy o tom, jak jsem stránku zamýšlela pojmout. Koncem roku jsem používala na náčrtky, co bylo zrovna po ruce. Po stole se mi pak válely různé šmíráky, někdy dokonce i účtenky nebo obálky od dopisů. Letos tedy ne, pořídila jsem si krásný blok a v kombinaci s diářem to bude takový můj Project Life mozek, ve kterém budou layouty, samozřejmě si tam budu svědomitě dělat zápisky z událostí a schovávat lístky, mapičky, účtenky a tak podobně. Tím pádem by na PL stránkách mohlo figurovat i více journalingu, který jsem vloni tak trochu zanedbávala.

Kartičky
Tak to je kapitola sama pro sebe. Nekupovat zbytečně další kolekce kartiček. Předsevzetí, které vezme za své, hned v tu chvíli, co se objeví nové sady od Simple Stories. Každopádně bych se ráda pokusila zužitkovat všechno to, co se mi válí doma, něco dokonce i dva až třikrát. Takže pro rok 2015 - vlastní výroba kartiček ze scrapbookových papírů. No, jsem na sebe velmi zvědavá…

Design
Kulaté rohy nebo hranaté? Více scrapbookování nebo PC design? To je otázka, na kterou stále nemám jednoznačnou odpověď. Takže to asi zase bude podle nálady nebo podle toho, co mě cvrnkne do nosu na internetu.

Organizace
Jo, tak to je to, co nebylo v roce 2014 a doufám, že bude v roce 2015. Už mě vážně nebaví to věčné přehrabování a štrachání. Chtěla bych vymyslet nějaký pěkný systém na ukládání kartiček. A pak si asi vytvořit nějakou takovou "Proudžekt Lajfí KáPéZetku" s razítky, kamínky, enamelovými tečkami, svorkami, washi páskami, gelovým perem a lepicí páskou - prostě základními potřebami, které chci mít vždy po ruce. Možná je to trochu utopie, ale doufám, že tenhle bod klapne. Pokud máte nějaké tipy na organizaci, šup s nimi do komentářů. Já se zatím ponořím do Pinterestu, a pak asi sjedu do IKEA :-)

Fotky a jejich úpravy
Fotit - všechno a všude. Ať pak není o posezení s kamarádkou, kterou vidím jednou za rok, v albu jen trapná řádka v journalingu. Nebýt líná fotky upravovat, hezky vyladit kontrast a jas, čas od času použít nějaký filtr, ať to na stránce pěkně ladí. Naučit se lépe s Photoshopem. Dávat bacha na "bezpečné okraje". Pravidelně nahrávat fotky PL stránek do své galerie. A zálohovat, Dianko, zálohovat.

Ostatní
Schovávat lístečky, účtenky, mapičky. Čas od času přidat do Projet Life nějakou událost, která se udála u nás v ČR nebo ve světě. Čerpat inspiraci na zahraničních webech. Být aktuální (ehm...). Ale hlavně, dělat Project Life pro zábavu, nestresovat se tím, že jsem měsíc pozadu, nebo že moje stránka není úplně dokonalá, protože mít z tvoření radost, to je to, o co tu jde především.

A jaký bude ten váš letošní Project Life?

Žádné komentáře:

Okomentovat